Arnold tar roret

Foto: SCANPIX

I dag sverges Arnold Schwarzenegger inn som guvernør i California, men ingen vet helt hva han kommer til å gjøre. Se høydepunkter fra valgkampen på web-TV.

Det er seks uker siden den østerrikskfødte skuespilleren vant valget til guvernør i USAs største delstat. Siden har han så godt som vært usynlig, med unntak av et besøk hos ofrene etter skogbrannene i delstaten.

7500 mennesker er inviter til innsettelsen og edsavleggelsen i Sacramento mandag, blant dem en rekke kjendiser.

Handling
Sjelden har en person som folk vet så lite om politikken til overtatt et så høyt embete. Under valgkampen holdt Schwarzenegger seg stort sett til generelle løfter, som å motstå høyere skatt og en offensiv miljøpolitikk.

- Handling, handling, handling, handling, svarte Arnold på spørsmål om hva som kan ventes fra ham i løpet av de første dagene i ny jobb.

- Det er derfor folk har valg meg, slo han fast.

Akkurat hva han skal gjøre er mer uklart. Det første skal visstnok være å oppheve en 300 prosents økning i skatt på kjøretøyer som hans forgjenger påla befolkningen i California for å rette opp statens svært så skakkjørte økonomi. Det medfører en økning i statens budsjettunderskudd, som nå er rundt 70 milliarder kroner, med ytterligere 28 milliarder kroner.

Hvordan han skal dekke inn tapet har ikke Arnold sagt noe om.

Politisk sprik
Heller ikke i utnevnelsen av folk til stillingene i administrasjonen gir Schwarzenegger noe klart signal. De utnevnte kommer fra alle politiske ytterpunkter.

For eksempel har han utnevnt Terry Tamminen, en demokrat og en trofast miljøverner, som leder for Californias miljøvernbyrå. Men som Tamminens assistent utnevnte han James Branhan, en republikaner og direktør i et tømmerselskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.