*Nettavisen* Nyheter.

Arrestert for folkemord

Foto: MAXPPP/CHRISTOPHE PETIT TESSON (EPA)

Den tidligere presidentkonen hevder hun var husmor og ikke hadde noe skyld i drapene på 500.000 mennesker.

Franske myndigheter arresterte tirsdag enken til den tidligere presidenten i Rwanda. President Juvenal Habyarimana ble drept i en arrangert flyulykke, noe som anses i vide kretser for å ha forårsaket folkemordet i Rwanda i 1994.

Fransk politi pågrep kvinnen i hennes hjem i Paris på oppdrag fra Rwanda hvor hun er tiltalt for forbrytelser tilknyttet til folkemordet, melder nyhetsbyrået AP.

Agathe Habyarimana har bodd i både Zaïre og Frankrike, men har fått avvist søknaden om politisk asyl av franske myndigheter. I oktober 2009 nektet Frankrike henne å anke søknaden om asyl.

- Skal straffe de skyldige
Pågripelsen skjer kort tid etter at den franske presidenten besøkte Rwanda, som første franske president siden folkemordet.

Nicolas Sarkozy gjorde det klart at alle ansvarlige for folkemordet skulle bli funnet og straffet, inkludert de som oppholder seg i Frankrike.

- Vi ønsker at de som er ansvarlig for folkemordet skal bli funnet og straffeforfulgt, sa Sarkozy.

- Er det noen i Frankrike? Det blir en oppgave for justissystemet, sa han.

Om lag 500.000 tutsier ble brutalt drept av radikale hutuer i en massakre som varte i hundre dager.

Massakren endte med at den nåværende presidenten, Paul Kagame, ledet en tutsigrupper som klarte å overvinne de ekstreme hutuene i juli i 1994.

Anklager Frankrike
En fransk interessegruppe for overlevende etter massakren hevder flere skyldige personer befinner seg i Frankrike. Rwanda har også anklaget Frankrike for å ha hatt en indirekte rolle i massakren fordi franske myndigheter bisto hutumilitsen med militærtrening og våpen.

Sarkozys besøk var derfor svært symbolsk ettersom den diplomatiske kontakten mellom de to landene har vært brutt siden massakren. De diplomatiske båndene ble imidlertid gjenopprettet i november i fjor.

- Det som skjedde er uakseptabelt. Det som skjedde her krever at det internasjonale samfunnet, inkludert Frankrike, reflekterer over feilgrepene som ble begått, som var et hinder for å forutse og stanse denne horrible forbrytelsen, sa Sarkozy.

I 1998 ble derimot Frankrike frikjent av et fransk parlamentarisk panel for ethvert ansvar for folkemordet.

- Hadde en aktiv rolle i folkemordet
Agathe Habyarimana hevder hun ikke hadde noen aktiv rolle i massakren, og at hun først og fremst var en husmor, men dommere i Rwanda hevder disse påstandene er upålitelige.

En granskningskommisjon har besluttet at enken ikke hadde noe offisiell regjeringspost, men slår fast at hun i virkeligheten hadde en reell myndighet.

- Hun befant seg i hjertet av regimet, og var dermed sammen med de offisielle som planla det rwandiske folkemordet, konkluderte kommisjonen.

Kommisjonen har basert dette på dokumentasjon og vitneutsagn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag