*Nettavisen* Nyheter.

Arresterte 1.200

Amerikanske myndigheter har arrestert nærmere 1.200 innvandrere uten arbeidstillatelse. Dette er den største aksjonen av sitt slag noensinne.

21.04.06 03:45

Innvandrerne, som myndighetene hevder ikke hadde papirene i orden, jobber alle for det samme selskapet. Arrestasjonene fant sted i ni forskjellige delstater.

Sjefen for hjemlandssikkerhet, Michael Chertoff, sa aksjonen er en advarsel til alle som ikke har tillatelse til å jobbe i USA.

- Et varsel
- Dette er et varsel til alle selskaper som deltar i en «skyggeøkonomi» i dette landet, skriver BBC News.

Det amerikanske senatet sitter fastlåst i forhandlinger om et nytt regelverk for innvandringsreglene i USA. De skal gjenoppta forhandlingene om et par dager.

President Bush har foreslått noe han kaller «gjestearbeiderplanen», men har møtt sterk motstand i eget parti. Republikanerne mener forslaget gir ulovlige innvandrer for gode forhold.

Tysk selskap
Målet for aksjonen var IFCO, et tysk selskap, som spesialiserer seg på byggingen av fraktkasser. Syv av selskapets ledelse var blant de arresterte.

- Ansatte og arbeidsgivere skal alle være klar over at det er forandringer i vente. Jeg vil bruke all makt som er gitt meg for å jakte på bedrifter som bruker ulovlig arbeidskraft for å bedre profitten, sier Chertoff.

Han la til at de som tar seg ulovlig inn i USA på ingen måte burde tro at de var trygge så fort de krysset grensen.

Vil forfølge alle
Ifølge Chertoff vil byrået for hjemlandssikkerhet øke antallet ulovlige innvandrere de utviser, og samtidig rettsforfølge flere amerikanske selskaper som ansetter innvandrerne.

Man anslår at det finnes 11,5 ulovlige innvandrere i USA i dag. Forslag om ny lovgivning som gjør det mulig å rettsforfølge og fengsle ulovlige innvandrere, førte til massive demonstrasjoner for kort tid siden. Bare i Los Angeles demonstrerte 500.000 mennesker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.