*Nettavisen* Nyheter.

Arrestordre på sjiamuslimsk leder

Den amerikanske okkupasjonsmakten har utstedt arrestordre på Iraks radikale sjiamuslimske leder, Moqtada al-Sadr.

Det opplyst den amerikanske generalen Mark Kimmitt mandag kveld. Kimmit sa at al-Sadr ikke er blitt pågrepet fordi han oppholder seg i en moské.

De siste dagene har al-Sadrs tilhengere arrangert massive demonstrasjoner mot okkupasjonsmakten i flere deler av Irak.

- De amerikanske styrkene er blitt rådet til ikke å arrestere ham i moskeen, fordi dette bare vil føre til at den spente situasjonen i Irak blir enda mer ustabil, sa Kimmit.

Ifølge en annen amerikansk talsmann, Dan Senor, ble arrestordren utstedt for flere måneder siden fordi al-Sadr er mistenkt i forbindelse med drapet på en annen sjiamuslimsk leder

Tilspisset
Konflikten mellom okkupasjonshæren og radikale sjiamuslimer i Irak tilspisset seg tidligere mandag, da amerikanske Apache-helikoptre angrep mål i et sjiamuslimsk nabolag i Bagdad.

Helikoptrene brukte maskingeværild mot al-Sadrs Mehdi-milits, da den angrep fem lastebiler med amerikanske soldater og USA-trente irakiske paramilitære som var i ferd med å trenge inn i bydelen al-Shola vest i Bagdad. Ifølge al-Sadr ble fem personer drept i helikopterangrepet.

Kampene oppsto etter at lederen for USAs siviladministrasjon i Irak, Paul Bremer, mandag erklærte al-Sadr for "kriminell" og sa at okkupasjonsmakten ikke kommer til å tolerere de radikale sjiamuslimenes forsøk på å undergrave dens autoritet.

Uro
I en annen bydel i Bagdad, Sadr-byen, åpnet soldater fra den amerikanskledete okkupasjonsstyrken ild mot rasende sjiamuslimer som kastet stein mot soldatene. Sjiamuslimene deltok i gravferden til noen av de 28 irakerne som ble drept i sammenstøt med amerikanske soldater søndag.

Også sju amerikanske soldater ble drept, og mandag døde nok en soldat av skadene han fikk i søndagens kamper. Det siste døgnet er totalt 12 soldater fra okkupasjonshæren blitt drept i ulike angrep.

I Basra tok rundt 1.000 sjiamuslimer kontroll over guvernørbygningen tidlig mandag morgen, blant dem flere dusin tungt bevæpnede Mehdi-soldater. To personer skal ha blitt såret i en skuddveksling mellom britiske styrker og sjiamilitsen da bygningen ble stormet, ifølge sykehuskilder.

De norske styrkene i Sør-Irak har tatt sine forholdsregler og har ordre om ikke å bevege seg inn i Basra før situasjonen i byen er under kontroll, opplyser sjefen for styrkene, oberst Thor Helge Moen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.