*Nettavisen* Nyheter.

Arvet makt fra pappa

Togos nye leder Faure Gnassingbe er snart fullstendig isolert, etter at nabolandene har kuttet det ene båndet etter det andre til det lille landet hans.

20.02.05 16:05

Til tross for at det upopulære statsoverhodet bare har sittet ved makten i to uker, kan ikke nabolandene vente med å få ham bort.

Bakgrunnen er at Faure Gnassingbe regelrett arvet makten fra sin far – Afrikas lengst-regjerende statsleder, Gnassingbe Eyadema – som døde for tidligere denne måneden.

For å få dette til måtte junior tvinge gjennom en lynrask grunnlovsforandring. Og bare timer etter farens død var Faure Gnassingbe ved hjelp av militæret innsatt i den gamles sted.

Fredag lovet Gnassingbe å utstede nyvalg innen 60 dager, uten at det imponerte nabolandene nevneverdig.

Betegnes som et kupp
Lørdag beskrev vestafrikanske og andre internasjonale ledere maktoverdragelsen i Togo som et kupp.

Det vestafrikanske økonomiske felleskapet (ECOWAS) har suspendert Togo. Landene har dessuten vedtatt en stopp i all våpenhandel med Togo, og politiske ledere fra den tidligere franske kolonien har blitt ilagt et reiseforbud i regionen.

Heller ikke på hjemmebane er Faure Gnassingbe spesielt høyt skattet.

Lørdag samlet minst 10.000 mennesker seg gatene i hovedstaden Lome til den største demonstrasjonen mot den nyinsatte diktatoren så langt.

Frankrike støtter naboene
Togos tidligere kolonist Frankrike fordømmer søndag president Faure Gnassingbe og hans regime, og gir ubetinget støtte ECOWAS' sanksjoner mot landet:

- Frankrike gjentar sin fulle støtte til de denne organisasjonens handlingene med sikte på å sikre en retur til full grunnlovsmessig legitimitet for dette landet, sa en talsmann for fransk UD, Herve Ladsous søndag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag