Ashtiani: - Jeg frykter døden

Foto: Carl Court (Afp)

Den iranske kvinnen Sakineh Ashtiani som er dømt til døden ved steining forteller at hun er redd for å dø.

01.08.10 15:45

En menneskerettighetsforkjemper leser høyt - ifølge CNN - fra et brev skrevet av Ashtiani:

«Den dagen ble dømt til døden ved steining var det som om jeg falt i et dypt hull og mistet bevisstheten. Mange netter før jeg sovnet spurte jeg meg selv hvordan noen kan være forberedt på å kaste steiner mot meg. Sikte på ansiktet og hendene mine? Hvorfor?»

Ashanti (43) har to barn, og er dømt til steining for angivelig å ha begått utroskap i Iran. Den internasjonale komiteen mot henrettelser iverksatte en storslått kampanje for å redde kvinnen. Fredag holdt de komiteen en pressekonferanse hvor de leste opp et brev de sa var fra 43-åringen.

Ashtiani er fengslet i Tabriz fengsel.

- Hjelp meg
I brevet trygler kvinnen om hjelp, og sier hun håper på å få utroskapen barna sine igjen.

Ashanti ble i utgangspunktet dømt til døden i 2006, men steiningen ble utsatte grunnet massivt press fra verdenssamfunnet.

Les også:Iran bekrefter at steining er utsatt.

Neste uke kan rettsvesenet i Iran komme med sin endelige dom i saken. Det kan være å gjennomføre steiningen, henrette henne på en annen måte, eller gi kvinnen benådning - ifølge menneskerettighetsgrupper, melder CNN.

Ashantis advokat, Mohammad Mostafaei, sier at hans klient tilsto utroskapen etter å ha blitt utsatt for 99 piskeslag, men at hun senere trakk bekjennelsen og nå nekter for forholdet.

«Jeg er nå rolig og trist fordi deler av hjertet mitt har frosset. Den dagen jeg ble pisket foran Sajjad (sønnen) ble jeg knust. Min verdighet og mitt hjerte ble knust», står det i brevet.

Advokat i dekning
Mostafaei har - ifølge CNN - gått i dekning etter å ha blitt avhørt av iranske myndigheter. Advokaten sier de har tatt hans kone og svoger.

Talsmann for Den internasjonale komiteen mot henrettelser, Mina Ahadi, tror situasjonen er meget farlig for Mostafaei.

- Jeg tror vi må legge press på det islamske regimet, slik at hans kone og bror blir frigitt, sier hun - ifølge CNN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.