RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ashton Carter ny amerikansk forsvarsminister

Sist oppdatert:
60 år gamle Ashton Carter blir ny forsvarsminister i USA. Han erstatter Chuck Hagel.

Carter ble godkjent under en avstemning i Senatet torsdag.

President Barack Obama nominerte i desember i fjor Carter til ny forsvarsminister etter at Hagel selv varslet at han ville gå av.

– Carter tar med seg en unik blanding av strategisk perspektiv og teknologisk kunnskap inn i jobben, sa Obama da han kunngjorde nominasjonen.

– Han kjenner forsvarsdepartementet ut og inn, noe som betyr at han vil være fullt virksom fra dag én, la presidenten til.

– Reformvillig
Ashton «Ash» Carter var viseforsvarsminister under Leon Panetta fra oktober 2011 til desember i fjor. Han regnes som ekspert på høyteknologiske våpensystemer og militærbudsjetter, og han har framstilt seg selv som reformvillig og opptatt av å effektivisere byråkratiet i Pentagon.

Kritikerne har imidlertid pekt på at Carter har liten erfaring med strategisk ledelse, og de gjør også et poeng av at han aldri selv har tjenestegjort i uniform slik Vietnam-veteranen Hagel.

Våpen til Ukraina
Carter har den siste tiden tatt til orde for at USA skal støtte Ukraina med våpen.

– Hvilke typer våpen kan jeg ikke si noe om. Men jeg heller mot å ville gi dem våpen, inkludert dødelige våpen, sa Carter under en høring i Senatet forrige uke.

60-åringen blir Obamas fjerde forsvarsminister. Obama overtok Robert Gates fra sin forgjenger George W. Bush, og Gates satt fram til 2011. Da overtok Leon Panetta, som satt fram til 2013, da Hagel overtok.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere