Assads parti vant valg på ny nasjonalforsamling

TIL URNENE: President Bashar al-Assad og kona Asma (til venstre) avla stemme mandag.

TIL URNENE: President Bashar al-Assad og kona Asma (til venstre) avla stemme mandag. Foto: Handout (Reuters)

Valget i Syria blir av opposisjonen omtalt som en farse.

DAMASKUS (NTB-AFP): President Bashar al-Assads regjeringsparti vant ikke uventet et overveldende flertall av plassene på ny nasjonalforsamling, viser det offisielle valgresultatet.

Valget ble av opposisjonen omtalt som en farse. Assads eget Baath-parti og dets allierte i koalisjonen «Nasjonal enhet» vant 200 av de 250 plassene i nasjonalforsamlingen, ifølge en kunngjøring fra landets valgkommisjon lørdag kveld.

Hver eneste av de 200 kandidatene på Nasjonal enhets liste ble valgt inn i den nye nasjonalforsamlingen.

– Av 8.834.994 stemmeberettigede, har mer enn 5 millioner benyttet sin stemmerett, sier valgkommisjonens leder Hisham al-Shaar.

De 200 kandidatene utgjorde bare en liten del av de 11.341 som søkte om å få stille til valg. Flesteparten av dem ga seg underveis, og til slutt sto det rundt 3.500 kandidater igjen som kjempet om de 250 plassene.

Baath-partiet har styrt landet med jernhånd det siste halve århundret.

Valget ble gjennomført i regjeringskontrollerte områder i landet. FN anerkjenner ikke valget, som også ble dømt nord og ned av omverdenen med USA i spissen. Opposisjonen i Syria har anklaget Assad for å bruke valget som pressmiddel i fredsprosessen, som denne uken fortsetter i regi av FN i Genève. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.