RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Assange vurderer å søke asyl

Foto: AP Photo/SCANPIX, Bertil Ericson
Sist oppdatert:
Grunnleggeren av nettstedet WikiLeaks, Julian Assange, sier han vurderer å søke asyl i Sveits.

Noe av formålet med å bosette seg der, vil være å opprette en trygg base for det omstridte varslernettstedet.

I et intervju med TV-stasjonen TSR sier Assange at han undersøker mulighetene for å opprette en stiftelse i Sveits som kan drive WikiLeaks.

Strenge lover

Nøytrale Sveits har strenge lover som beskytter journalister. Ifølge Assange er det bare her, samt muligens også på Island, at folkene bak WikiLeaks føler seg trygge.

Tidligere har WikiLeaks-grunnleggeren vurdert å drive nettstedet fra Sverige, men svenske myndigheter avslo søknaden hans om arbeids- og oppholdstillatelse i oktober.

WikiLeaks har de siste månedene offentliggjort flere hundre tusen amerikanske dokumenter med hemmeligstemplet informasjon fra krigene i Irak og Afghanistan.

Tror de ble overvåket

Folkene bak nettstedet WikiLeaks tror overvåkerne som opererte på oppdrag fra USAs ambassade, kan ha overvåket dem under møter i Oslo tidligere i år.

Les også:En av disse lyver

Det opplyste varslernettstedet via sin Twitter-konto torsdag kveld, melder NRK.

Ifølge WikiLeaks ble overvåkingen foretatt i forbindelse med møtene under Oslo Freedom Forum på Grand Hotel i Oslo i april i år, men de oppgir ingen detaljer om hvorfor mistanken er vakt.

Organisasjonens grunnlegger Julian Assange var en av talerne på konferansen sammen med en rekke opposisjonelle fra flere steder i verden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere