*Nettavisen* Nyheter.

Asteroide sneiet jorden

Foto: NASA / SCANPIX

En 250 meter lang asteroide er i ferd med å sneie jorden.

29.01.08 13:52

Det var ingen mulighet for at asteroiden traff jorden, men astronomer vil kunne lære mye om objektet når den passerer jorden på så kloss hold.

Asteroiden har fått det kjedelige navnet «TU24» og befant seg 538.000 kilometer fra jorden da den passerte på sitt nærmeste like ved månens bane, melder BBC.

Dette skjedde tirsdag kl. 09.33 norsk tid. Men asteroiden kan bare bli observert gjennom teleskoper som er 7,6 centimeter eller større.

Viktig informasjon
Astronomer vil kunne slå fast om asteroiden er en massiv klump eller om den består av flere små objekter. Opplysninger om hvordan asteroider er sammensatt kan være viktig informasjon for eventuelt å kunne forsvare seg mot asteroider med kollisjonskurs mot jorden.

Eksperter tror ikke at Hollywood-metoden, som består i å sprenge i stykker asteroiden, vil være det beste alternativet, men tror at den beste strategien vil være å gi asteroiden gjentatte «dytt» over en lengre periode.

Hvert femte år
Det amerikanske romfartsbyrået NASA mener at det finnes rundt 7.000 asteroider på størrelse med TU24 som før eller siden vil passere jorden med små marginer. Asteroider på denne størrelsen passerer jorden i gjennomsnitt hvert femte år. NASA sier at jorden blir truffet av slike store objekter hvert 37.000. år.

For litt over et år siden var det en 600 meter vid asteroide som passerte jorden med den samme distansen som det er til månen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag