RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mannskapet på romfergen Columbia, fra venstre og med klokken: Kalpana Chawla, David M. Brown, William C. McCool, Michael P. Anderson, Ilan Ramon, Laurel B. Clark, og Rick D. Husband.
Mannskapet på romfergen Columbia, fra venstre og med klokken: Kalpana Chawla, David M. Brown, William C. McCool, Michael P. Anderson, Ilan Ramon, Laurel B. Clark, og Rick D. Husband. (Nasa/AP/Scanpix)

Astronautenes siste sekunder på video

Videobilder av astronautene om bord Columbia viser et mannskap i godt humør like før romfergen går i oppløsning.

1. februar i fjor gikk Columbia i oppløsning da romfergen var på vei inn i jordatmosfæren. De sju astronautene om bord mistet livet umiddelbart.

Videobilder tatt av mannskapet selv like før katastrofen, viser at de sju var i godt humør. På vei inn i atmosfæren formes en ildkule rundt romfergen, slik det pleier. Astronautene spøker og ler av den, og aner lite om at den snart skal fortære dem.

- Det ser ut som en sjaktovn. Du vil helt klart ikke være på utsiden nå, sa kommandør Rick D. Husband.

Bildene viser at astronautene gleder seg til å komme tilbake til jorden. De er kledd i sine oransje romdrakter, glasshjelmer med visirene åpne og ser ut til å nyte turen, skriver AFP.

Videosnutten slutter fire minutter før radiosignaler til bakkekontrollen signaliserte at noe var galt. Svært galt.

Ukjent for astronautene var det en sprekk i romfergens vinge, som snart ville forårsake overoppheting av fergen. Fergen gikk etter hvert i oppløsning og vrakrestene ble spredt over store deler av Texas og Louisiana.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere