Asylsøker drept av israelsk sikkerhetsvakt

Israelsk sikkerhetspersonell står ved åstedet der en antatt palestinsk mann skjøt og knivstakk flere mennesker på busstasjonen i Beersheba søndag.

Israelsk sikkerhetspersonell står ved åstedet der en antatt palestinsk mann skjøt og knivstakk flere mennesker på busstasjonen i Beersheba søndag. Foto: Dudu Grunshpan (NTB scanpix)

En eritreisk asylsøker døde etter at han ble skutt og banket opp i Beersheba i Israel. Eritreeren ble feilaktig tatt for å være blant gjerningsmennene i søndagens angrep på en busstasjon.

19.10.15 13:39

Hendelsen, som i enkelte israelske medier beskrives som lynsjing, fremhever den økende panikken, sinnet og frykten mange israelere føler i møte med de siste ukenes mange palestinske knivangrep.

En 19 år gammel soldat ble drept og flere såret da en mann bevæpnet med skytevåpen og kniv gikk til angrep på busstasjonen i Beersheba sør i Israel. Mandag opplyser politiet at gjerningsmannen, som selv ble skutt og drept av politiet, var en 21 år gammel israelsk beduin fra Negev.

Volden i Palestina og Israel har så langt i oktober kostet minst 41 palestinere livet. Blatn dem er flere gjerningsmenn, demonstranter og barn. Åtte israelere og nå altså en eritreer er også drept.

Kerry-diplomati
Den siste uroen ble til dels utløst av palestinsk sinne over det de ser som økende jødisk kontroll over al-Aqsa-moskeen på den hellige høyden i det annekterte Øst-Jerusalem.

USAs utenriksminister John Kerry, som senere denne uka skal diskutere situasjonen med regionens ledere, mener det er avgjørende med en avklaring av statusen rundt helligdommene i Jerusalems gamleby.

– Jeg har ingen konkrete forventninger utover å forsøke å få til en framgang, og det vil avhenge av selve samtalene, sier Kerry mandag.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har også sagt at han ikke ønsker noen endring i den såkalte status quo. Den innebærer grovt sett at Israel, til tross for annekteringen av Øst-Jerusalem, har forbudt jøder å be på området de kaller Tempelhøyden.

Les også: - En populær metode er å kjøre inn i busskøer

Bevoktet stasjon
Israel har i møte med knivangrepene innført drastiske tiltak, rettet mot både den palestinske befolkningen i selve Israel og i det annekterte Øst-Jerusalem. Søndag ble en høy betongmur satt opp i en gate som skiller det palestinske nabolaget Jabel Mukaber fra den israelske bosettingen Armon Hanetziv. Flere hundre soldater er dessuten utplassert i israelske byer, og flere israelske politikere har bedt borgerne bevæpne seg.

I Beersheba klarte likevel en mann som var væpnet med pistol og kniv å ta seg inn på den tungt bevoktede busstasjonen. Den 21 år gamle israelske statsborgeren, som ifølge Haaretz hadde en mor fra Gazastripen, skjøt og drepte en 19 år gammel soldat før han tok soldatens rifle og åpnet ild mot en folkemengde.

Tilstanden for en av de sårede skal være kritisk, mens den beskrives som alvorlig for to av ofrene mandag. Det er uklart hvordan mannen kom seg forbi sikkerhetsvaktene som voktet alle busstasjonens innganger.

Les også: Israelsk soldat drept i angrep

Sparket i hodet
21-åringen ble skutt og drept av politiet, som umiddelbart rapporterte om nok en gjerningsmann. Det stemte ikke, men en 26 år gammel eritreer ble altså skutt av en sikkerhetsvakt ved en feiltakelse.

En amatørvideo fra åstedet viser at eritreeren blir sparket i hodet flere ganger av en folkemengde mens han ligger på bakken. Noen forsøker å stanse angrepet. Mandag opplyser israelsk politi at mannen, som ifølge israelske medier var asylsøker, døde av skadene.

Asylsøkeren, en 26 år gammel jordbruksarbeider fra Eritrea, hadde ifølge arbeidsgiveren reist til Beersheba for å fornye visumet sitt.

– Landet er i kaos. Sivile er forvirret, folk tar loven i egne hender, sier eritreerens israelske arbeidsgiver, Sagi Malachi, til israelsk militærradio mandag. (©NTB)

Les også: Israeler knivstakk fire palestinere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.