RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Atlantis skadd under oppskytning

Foto: NASA (AP)
Sist oppdatert:
Et halv meter langt område av romskipskroget er dekket av riper og hakk.

Astronautene om bord på romferja Atlantis har avdekket skadeverk på utsiden av fartøyet: Innenfor et 53 centimeter langt område er det tett med hakk og riper. NASA uttaler onsdag at skadene ikke tegner til å være er alvorlige, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Mistet deler
Skadene kom etter alt å dømme som følge av at bruddstykker fra drivstofftanken løsnet i forbindelse med oppskytningen mandag. Bruddstykkene ble oppdaget i bildene fra oppskytningen så vel som av de innlagte sensorene i fartøyets vinger.

Astronautene undersøkte skipet tirsdag, og kom over merkene på bunnen av fartøyet, like ved sammenføyningen av høyre vinge og skipskroppen.

563 kilometer unna
De sju astronautene som reiser med Atlantis har som hovedmål å installere og reparere deler av romteleskopet Hubbles kamera og instrumenter, samt erstatte gyroskopene som sørger for at Hubble peker i riktig retning.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Teleskopet befinner seg 563 kilometer fra Jorden.

Spesielt risikabelt
Atlantis tar igjen det 19 år gamle Hubble-teleskopet i løpet av onsdag, og torsdag begynner arbeidet i verdensrommet. NASA har sammlignet vanskelighetsgraden med hjernekirurgi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kretsløpet til Hubble-teleskopet er forsøplet med rester fra mange tidligere romreiser, og derfor regnes oppdraget som spesielt risikabelt. For første gang står et redningsskip på standby.

Til forskjell fra andre reiser i verdensrommet, har ikke astronautene i Atlantis mulighet til å nå Den internasjonale romstasjonen (ISS) ettersom denne befinner seg i et annet kretsløp enn Hubble.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere