*Nettavisen* Nyheter.

Atom-resolusjon om Irans uran

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er «dypt bekymret» over at Iran fortsetter å bearbeide uran. Iran «lar seg ikke knekke».

12.08.05 02:32

IAEA, som består av representanter fra 35 land, vedtok i dag en resolusjon. I teksten gis det uttrykk for dyp bekymring over at Iran denne uken tok opp igjen arbeidet med å bearbeide uran, melder AP.

Samtidig legges det til at det fortsatt er mange spørsmål som må besvares før det er mulig å trekke endelige konklusjoner.

Frykt for atomvåpen
I går ble de siste av IAEAs forseglinger til Irans uranbearbeidingsanlegg i Isfahan, brutt. Nå frykter blant andre EU og USA at Iran skal bruke anriket uran til å utvikle atomvåpen. Selv sier landet at det metalliske grunnstoffet bare skal brukes til energiproduksjon.

IAEA ber om at Iran stanser bearbeidingen av uran. Likevel skal de foreløpig ikke ha antydet noe om at Iran vil bli rapportert til FNs sikkerhetsråd, noe som i så fall kan ende med sanksjoner mot landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Iransk misnøye

Irans delegat til IAEA, Sirus Nasseri, var selvsagt lite fornøyd etter at resolusjonen var vedtatt.- Det er åpenbart at at målet er å presse oss, men Iran lar seg heldigvis ikke knekke. I løpet av ti år vil Iran være en atomenergi-produsent og -tilbyder, sa Nasseri.

Bush inviterer
USAs president George W. Bush sa onsdag kveld at han er glad for at IAEA sier klart fra. Samtidig invitererer han Irans nyvalgte president, Mahmoud Ahmadinejad, til å delta på en årlig FN-samling i New York neste måned.

I likhet med Det internasjonale atomenergibyråets leder Mohamed ElBaradei er han opptatt av å holde en god tone og forsøke å løse situasjonen gjennom forhandlinger heller enn bruk av makt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag