*Nettavisen* Nyheter.

Atomavfall nær Norge bekymrer

Tidligere i uka ble en boks med radioaktivt materiale funnet i et tettsted nær norskegrensa. Bellona og Utenriksdepartementet følger utviklingen i Nordområdene nøye.

08.09.05 14:16

Boksen med strontium ble funnet lett tilgjengelig ved en bedrift i tettstedet Tri Ruchya i Murmansk. Strontiumplatene i akkurat denne boksen har ifølge russiske eksperter blitt brukt til å teste målingsutstyr. I Norge føres det ifølge Statens strålingsvern ikke kontroll med målingsenheter av denne typen, da strålingen anses for å være så lav at den er tilnærmet ufarlig.

- Selv om akkurat denne kilden ikke er så veldig farlig viser dette hvor sårbart hele håndteringen av radioaktivt avfall på Kola er, sier atomfysiker i Bellona Nils Bøhmer.

- Kastes på dynga
Bellona regner med at det finnes rundt 10 000 strålingskilder fra det sivile samfunn på Kola.

- Det ene lageret som finnes i regionen er overfylt og stengt, og eierne av kildene er dermed overlatt til seg selv når det gjelder håndtering. Dermed blir det lett til at det bare kastes på dynga, sier Bøhmer.

En strålingskilde som volder særlig hodebry for norske myndigheter er 120 fyrlykter i Nordvestrussland drevet med strontiumbatterier. Innbrudd i fyrlyktene er en av grunnene til at Norge har vært aktive med å hjelpe russiske myndigheter å erstatte strontiumbatteriene med solcellepanel.

Terrorfrykt
Det har skjedd at folk har brutt seg inn i lyktene, trolig først og fremst for å få fatt i verdifullt skrapmetall. Men frykten er også til stede for at terrorister kan være interessert i å bruke radioaktivt materiale i en såkalt ”skitten bombe”, hvor man bruker konvensjonelle eksplosiver til å spre radioaktivitet over et stort område.

Statens strålevern avdramatiserer likevel faren ved bruk av slike våpen.

- Strålingsfaren etter at slike bomber har blitt detonert er relativt lav, selv ved bruk av ganske kraftige strålingskilder. Dette vil nok skape mer oppstyr enn reelle strålingsskader, sier sekssjonsjef i Statens strålevern Tone Bergan.

Prioritert av UD
- En slik hendelse understreker behovet for å ha kontroll også med denne typen lavintensitetskilder, sier statssekretær i Utenriksdepartementet Kim Traavik (H).

- Å sikre radioaktive kilder er et helt sentralt element i vårt atomsikkerhetssamarbeid med Russland. En av tingene vi er mest opptatt av er å bytte ut de rundt 120 radioaktive batteriene som finnes i fyrlykter i Nordvestrussland, i våre nærområder. Vi er også opptatt av å skape lagre og håndteringsvirksomhet i samarbeidet med russerne.

Barentssekretariatet opplyser at de fremdeles ikke kjenner til hvordan den radioaktive boksen kom på avveie tidligere i uken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag