Gå til sidens hovedinnhold

- Atomenergibyrået et vepsebol

Direktør ved PRIO, institutt for fredsforskning Stein Tønnesson synes Nobelkomiteen har gjort et svært modig valg under tildelingen av årets fredspris.

- Nobelkomiteen har her våget å stikke hånden rett inn i et vepsebol, sier direktør ved PRIO, institutt for fredsforskning Stein Tønnesson.

- Atomenergibyrået har ikke hatt mye suksess å spore det siste året. Når det gjelder Iran har det oppstått en sterk indre uenighet i byrået om hvordan man skal gå fram i forhold til landets atomprogram. Atomenergibyrået er nå arena for det kanskje største maktspillet i verden, nemlig i forhold til nettopp Iran.

24. november, to uker før fredsprisutdelingen i Oslo avholdes det et stort møte i IAEAs Board of Governors om Iran-spørsmålet i organisasjonen, hvor man skal ta stilling til om spørsmålet Irans atomprogram skal oversendes sikkerhetsrådet i FN.

- Dette er også et tydelig eksempel på at komiteen legger mer vekt på å støtte et arbeid som er inne i en prosess enn å hedre noen som allerede har lykkes, sier Tønnesson.

- Jeg synes prisen er viktig. Atomenergibyrået står helt sentralt når det gjelder arbeidet for å hindre spredning av atomvåpen.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken