*Nettavisen* Nyheter.

Atomforsker trolig ny statsminister

Foto: (Reuters/Scanpix)

Hussain Shahristani satt i Abu Ghraib-fengselet i ti år fordi han nektet å delta i Saddams atomprogram. Nå blir han trolig Iraks nye statsminister.

26.05.04 08:59

Det opplyser amerikanske og irakiske kilder.ifølge Washington Post.

En kilde i det amerikanske utenriksdepartementet sier den sjiamuslimske atomforskeren er en av tre kandidater til statsministerposten. Andre kilder hevder FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi allerede har bestemt seg for å utpeke Shahristani, melder Reuters.

Motvillig
Shahristani, som har møtt Brahimi flere ganger den siste måneden, sa tirsdag at han motvillig vil si ja til jobben dersom han blir spurt.

–Dersom de mener min deltakelse (i regjeringen) er essensiell, kommer jeg til å prøve å overbevise dem om at det ikke stemmer. Men dersom de ikke blir overbevist og ber meg delta, kan jeg ikke nekte. Jeg må tjene mitt folk, sa den 62 år gamle forskeren.

Nødhjelp
Shahristani har liten politisk erfaring. I motsetning til mange andre irakere som har levd i eksil, engasjerte han seg ikke seg i eksilopposisjonen. Istedenfor brukte han sin energi på nødhjelpsprosjekter.Shahristani har imidlertid mektige forbindelser på Iraks nye politiske scene, gjennom å være en av storayatolla Ali Sistanis rådgivere.

Irakiske kilder sier til Washington Post at Shahristani manglende politiske forbindelser kan være en fordel i maktkampen fram mot valget tidlig neste år.

Torturert
62-åringen som har doktorgrad i atomkjemi, var den ledende rådgiveren for Iraks atomenergikommisjon fram til Saddam Hussein tok makten i 1979. Hussein ba Shahristani skifte fokus fra atomenergi til utvikling av kjernefysiske våpen. Da han nektet ble han kastet i fengsel og torturert.

I 1991 klarte han å flykte til det kurdiskkontrollerte Nord-Irak med sin kone og deres tre barn.

Det er FNs utsending til Irak, algerieren Lakhdar Brahimi, som har fått i oppgave å sette sammen overgangsregjeringen, som etter planen skal ta over makten i Irak 30. juni.

Brahimi skal utpeke en president, en statsminister, to visepresidenter og en regjering med 26 medlemmer.

En kilde i Bush-administrasjonen sa tirsdag at navnene på medlemmene av overgangsregjeringen trolig ikke kommer til å bli offentliggjort før over helga.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag