RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Atomfysiker tilsto lekkasje

Den pakistanske atomfysikeren Abdul Qadeer Khan og fire andre vitenskapsmenn skal ha tilstått å ha lekket atomhemmeligheter til Iran, Libya og Nord-Korea.

Det sier en kilde nær de pakistanske myndighetenes gransking av saken til nyhetsbyrået AFP.

- Doktor Qadeer og fire andre har gått med på at de var involvert i å lekke kunnskap om atomenergi til grupper utenfor Pakistan som arbeidet for Iran, Libya og Nord-Korea, sier kilden på betingelse av anonymitet.

"Atombombens far"
Informasjonen skal ha blitt lekket mellom 1986 og 1993, og en rapport på elleve sider som inneholder tilståelsene er gitt til president Pervez Musharraf.

AFPs kilde sier det er uklart om Khan, som omtales som den pakistanske atombombens far, har innrømmet å ha lekket konstruksjonstegninger for en sentrifuge for anriket uran til Libya og Iran.

Den anonyme tjenestemannen fastholder videre at det er opp til myndighetene og president Musharraf om Abdul Qadeer Khan vil bli strafferettslig forfulgt.

Søndag ble også for første gang Nord-Korea nevnt i forbindelse med lekkasjene, som skal ha funnet sted for over ti år siden.

Qadeer, som anses som en nasjonalhelt i Pakistan, ble avsatt fra sin stilling som rådgiver for regjeringen lørdag.

En annen tjenestemann i regjeringen sier Pakistans president kan komme til å tale til nasjonen etter innledningen av den muslimske offerhøytiden Eid al-Adha mandag.

Hovedmistenkt
Regjeringstjenestemenn i Pakistan har tidligere fortalt nyhetsbyrået AFP at Khan er den hovedmistenkte i granskningen av den påståtte lekkasjen av kjernefysiske hemmeligheter fra Pakistan til andre nasjoner.

De lyssky forretningene skal ha foregått i samarbeid med internasjonal mafia som driver handel med kjernefysisk teknologi.

Granskningen i Pakistan kom etter at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) overleverte landet informasjon fra Iran om at pakistanske tjenestemenn muligens var involvert i salg av kjernefysisk teknologi for egen vinnings skyld.

Fem andre atomeksperter er frikjent i saken, mens seks andre fortsatt avhøres i granskningen, som skal være inne i sluttfasen.

Det er ikke kjent hvilke fire tjenestemenn som i tillegg til Khan skal ha tilstått å ha vært involvert i den påståtte lekkasjen.

(NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere