Gå til sidens hovedinnhold

Atomtilbud fra Nord-Korea

Nord-Korea tilbød seg tirsdag å stanse produksjon og testing av atomvåpen, med visse betingelser.

Samtidig som tilbudet fra nordkoreanerne ble kjent reiste to delegasjoner fra USA for å besøke Nord-Koreas atomanlegg.

I det som Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA kaller en dristig innrømmelse til USA og et utspill for å løse atomkrisen sa de nordkoreanske myndighetene at de er forberedt på å fryse all kjernefysisk virksomhet.

«Nord-Korea er klar til å avstå fra testing og produksjon av atomvåpen, og til og med å stanse den kjernefysiske kraftproduksjonen for fredelige formål, som en første fase i en pakkeløsning. Dette må kalles en dristig innrømmelse,» heter det i meldingen fra KCNA som ble fanget opp av det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Nord-Korea krever på sin side at USA samtidig fjerner landet fra lista over land som sponser terrorisme, fjerner sanksjonene og gir bistand til produksjon av energi.

USA har tidligere avvist at Nord-Korea og USA skal gjennomføre tiltakene samtidig, og krever at Nord-Korea først må begynne å trappe ned sitt kjernefysiske våpenprogram og åpner for internasjonal verifisering. Ifølge Sør-Korea er det ikke noe nytt i det siste tilbudet fra Nord-Korea.

De to delegasjonene som tirsdag reiste fra Beijing til Pyongyang for å besøke Yongban-anlegget, består av akademikere, vitenskapsmenn og kongressfolk.

Delegasjonene er ikke offisielle, men de ventes å informere amerikanske myndigheter om reisen.

(NTB-AFP-DPA)

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre