*Nettavisen* Nyheter.

Åtte år for Ericsson-spion

Spion, Russland, Ericsson

Hovedmannen i spionsaken mot Ericsson er dømt til åtte års fengsel i Svea Hovrätt. Mannen overleverte sensitiv informasjon om Ericssons teknologi til den russiske ambasaden i Stockholm.

20.10.03 12:44

Hovrätten, som tilsvarer norsk lagmannsrett opprettholdt dermed dommen fra tingretten. Den 46 år gamle mannen må sone åtte års fengsel for grov industrispionasje.

I november i fjor ble tre tidligere ansatte i Ericsson arrestert av svensk politi. Den 46 år gamle hovedmannen ble tatt på fersk gjerning da han overleverte dokumenter til en underoffiser ved den russiske ambassaden i Stockholm.

Dokumentene inneholdt detaljert informasjon om virksomheten og produkter hos Ericssons forsknings- og utviklingsavdeling.

Skjerpet straff
Samtidig med at hovrätten opprettholdt dommen mot hovedmannen, valgte retten å endre dommen mot de to medtiltalte. En 45 år gammel mann fikk skjerpet straffen fra tre til fire år, mens retten frikjente en tredje person, en 40-åring.

45-åringen ble dømt for industrispionasje, men retten fant ikke at mannen hadde deltatt like aktivt og med samme skadeomfang som hovedmannen.

Hovrätten slår i dommen fast at 46-åringen har skaffet seg tilgang på informasjon om konstruksjon og produksjon av produkter innen telekommunikasjon. Det er også bevist at denne informasjonen ble utlevert til utenlandske interesser, skriver Aftonbladet.

Alvorlig
Retten konstaterer tingrettens dom om at 46-åringens handlinger er gjort bevisst for å skaffe fremmede makter sensitiv informasjon. I dommen heter det at "spionasjen har ført til beviselig merkbar skade for Ericsson og må bedømmes som særskilt alvorlig ".

Om 40-åringen, som altså frikjennes, mener retten at han ikke har kommet over informasjonen på ulovlig sett og derfor ikke kan dømmes for verken industrispionasje eller medvirkning til sådan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.