NEW YORK (Nettavisen): En bilfører i en hvit pickup kjørte ned flere personer langs en gang- og sykkelvei på nedre del av Manhattan tirsdag ettermiddag, lokal tid.

Føderale myndigheter håndterer saken som et terrorangrep.

Åtte personer er bekreftet døde etter hendelsen, skriver The New York Times. Mer enn tolv personer er skadet.

Les også: Trump: – Nok et angrep av en syk person

- Basert på informasjon vi har så langt, er åtte personer drept i terrorhandlingen og mer enn tolv personer er såret. Dette var en handling som skjedde med overlegg, sa New Yorks ordfører Bill de Blasio på en pressebrifing tirsdag ettermiddag.

Fem argentinere og en belgier er blant de åtte drepte i terrorangrepet i New York tirsdag kveld.

Det bekrefter Argentinas utenriksdepartement overfor nyhetsbyrået DPA. Ofrene skal ha vært på besøk fra den argentinske byen Rosario, 300 kilometer nord for Buenos Aires. Turistene var på sykkeltur gjennom Manhattan da de ble truffet av gjerningsmannens pickup.

Et annet medlem av gruppen med argentinere er blant de elleve som ble skadd.

Den sjette av de døde er belgisk statsborger.

Ropte «Alahu akbar»

Gjerningsmannen kjørte ned flere personer på gang- og sykkelveien. Vitner forteller til ABC7 at han deretter krasjet inn i en skolebuss før han gikk ut av bilen.

To voksne og to barn ble skadd i kollisjonen.

Gjerningsmannen ble ifølge politiet skutt da han kom ut av bilen mens han holdt opp to våpenkopier og ropte «Allahu Akbar» (Gud er stor). Han ble pågrepet og fraktet til sykehus. Ifølge The New York Times er tilstanden hans kritisk.

En politikilde sier til CBS News at det ble funnet en «IS-relatert» lapp i nærheten av pickupen etter påkjørslene.

En paintballpistol og en softgun ble senere funnet ved pågripelsesstedet, melder NTB.

Føreren er i politiets varetekt og er brakt til et sykehus. Politiet opplyser at de ikke har andre mistenkte.

29-åring fra Tampa

Ifølge flere politikilder er gjerningsmannen 29 år gamle Sayfullo Saipov fra Tampa i Florida, skriver ABC News.

Flere kilder opplyser videre at mannen opprnneig er fra Usbekistan og kom til USA i 2010.

Det bekrefter blant annet en offisiell tjenestemann som er kjent med etterforskningen, til nyhetsbyrået AP. Politiet selv har ikke gått ut med navnet på mannen.

Bilen han brukte i angrepet skal være leid i New Jersey.

- Jeg så sjåføren. Det så ikke ut som han blødde, men han dro på foten. Han så frustrert, panisk og forvirret ut. Folk løp forbi meg og skrek «Han har en pistol. Han har en pistol». Jeg så ingen pistol, forteller et vitne til CNN.

Borgermester: Feig terrorhandling

New Yorks ordfører Bill de Blasio konstaterte på en pressekonferanse kort tid etter hendelsen at det trolig dreier seg om et terrorangrep.

- Basert på den informasjonen vi har nå, så var dette en terrorhandling og en særdeles feig terrorhandling med mål å drepe uskyldige sivile, uttaler de Blasio.

New York-guvernør Andrew Cuomo beskriver angrepet som et typisk «ensom ulv-angrep» og sier det ikke finnes bevis for at det var en del av et større plot, melder Associated Press.

Hendelsen fant sted i det eksklusive TriBeCa-området, nær en skole, kun kvartaler unna World Trade Center.

Hendelsen endte ved Chambers Street og West Street.

Politiet har stengt området fra Canal Street til Battery Park.

Musikeren Josh Groban skriver på Twitter at han var et halvt kvartal unna og hørte 8-10 skudd bli avfyrt i rask rekkefølge.

Trump orientert

President Donald Trump er blitt brifet om hendelsen, opplyser Det hvite hus.

Trumps talskvinne Sarah Huckabee Sanders sier presidenten er blitt orientert om hendelsen i hjembyen av sin stabssjef John Kelly, og at han skal holdes fortløpende oppdatert om hendelsen.

Dette er første hendelsen av denne typen i New York siden en amerikansk veteran kjørte ned flere fotgjengere i Times Square den 18. mai. En 18 år gammel kvinne ble drept, og 22 personer ble skadd.