Attenborough fronter kampanje mot hvalfangst

Foto: (Scanpix)

140 dyrevernorganisasjoner i over 50 land innleder i dag en verdensomspennende kampanje mot hvalfangst, med naturfilmskaperen David Attenborough som frontfigur.

09.03.04 08:31

- Det eksisterer ingen human måte å drepe hval på, slår Attenborough fast, og stiller derfor spørsmål ved om hvalfangst bør totalforbys.

Attenborough har skrevet forordet i en 150 sider lang rapport som ledsager kampanjen Whalewatch, som legger vekt på metodene som benyttes og forskning knyttet til de lidelser dyrene påføres.

Hvalens lidelser
I rapporten, som har tittelen "Troubled Waters", hevdes det blant annet at hvaler som blir truffet av harpun gjennomsnittlig lider i to minutter før de dør.

Rapporten viser blant annet til fangstrapporter for 2002 og 2003, der Norge oppgir at over 80 prosent av hvalene døde momentant mens Japan oppgir 40 prosent.

- Grusomhetene bak hvalfangsten er de siste årene tildekket av en abstrakt diskusjon om bestandens størrelse, sier Peter Davis som leder World Society for the Protection of Animals (WSPA), en av de ledende organisasjonene bak kampanjen.

- Grusomheter
- Faktum er at hvalfangst på grunn av grusomhetene ganske enkelt er galt, uansett om det dreier seg om én hval eller tusenvis, mener Davis.

Over 20.000 hvaler er fanget siden Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) innførte et moratorium mot kommersiell fangst i 1986, og 1.400 vil måte bøte med livet bare i inneværende år, heter det i dyrevernernes rapport.

Blant de drøyt 140 organisasjonene som deltar i kampanjen mot hvalfangst, er Dyrebeskyttelsen eneste norske.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag