*Nettavisen* Nyheter.

Augusto Pinochet er død

Foto: (AP/Scanpix)

Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet (91) er død.

11.12.06 00:36

Det melder militærsykehuset i Santiago der Pinochet den siste tiden har vært innlagt, ifølge nyhetsbyrået AP. Nylig ble Pinocchet operert etter et massivt hjerteinfarkt.

Søndag kveld døde han med familien rundt seg, opplyser legen på sykehuset der hun døde.

Flere av Pinochets tilhengere oppholdt seg søndag kveld utenfor sykehuset. Flere gråt, og mange ropte «Lenge leve Pinochet».

Tok makten i 1973
General Pinochet kom til makten etter et militærkupp i 1973 og satt ved makten til 1990. Han tok da makten fra den sittende marxistiske presidenten Salvador Allende 11. september 1973, og krevde total overgivelse fra Allende. Mens Pinochets bombefly angrep presidentpalasset, begikk Allende i stedet selvmord med en maskinpistol han hadde fått i gave fra Fidel Castro.

Ifølge dagens regjering i Chile ble minst 3197 mennesker drept av politiske årsaker mens Pinochet satt ved makten. Pinochet er anklaget for en rekke brudd på menneskerettighetene, men er aldri stilt for retten på grunn av sin sviktende helse.

Husarrest
Han har den siste tiden sittet i husarrest. Den nå 91 år gamle Pinochet ble arrestert på bakgrunn av 36 tilfeller av kidnapping, ett drap og 23 tilfeller av tortur. De kriminelle handlingene skal ha funnet sted i årene som fulgte etter kuppet hans i 1973. I fangeleieren Villa Grimaldi, som ble drevet av det hemmelige politiet i Chile, ble tusenvis av mennesker torturert i tidsperioden 1974 til 1977.

Pinochet var siktet i to saker for brudd på menneskerettighetene. Han var også siktet for skatteunndragelser.

Pinochets tilhengere gir imidlertid diktatoren æren for å ha stanset kommunismens fremmarsj i Chile. De mener også at han har æren for dagens økonomiske velstand i Chile gjennom sin økonomiske politikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag