Australia ble advart om gisseltaker 18 ganger

LA FRAM RAPPORT: I dagene før, mellom 9. og 12. desember, ble australske sikkerhetsmyndigheter oppringt av publikum 18 ganger, ifølge rapporten som statsminister Tony Abbott offentliggjorde søndag.

LA FRAM RAPPORT: I dagene før, mellom 9. og 12. desember, ble australske sikkerhetsmyndigheter oppringt av publikum 18 ganger, ifølge rapporten som statsminister Tony Abbott offentliggjorde søndag. Foto: Saeed Khan (Afp)

- Den uunngåelige konklusjonen er imidlertid at systemet som helhet har sviktet samfunnet, sier statsministeren.

Sydney (NTB-AFP): Australske sikkerhetsmyndigheter ble advart 18 ganger om mannen som tok gisler på en kafé i Sydney i desember i fjor, viser en granskningsrapport.

Tre personer, blant dem gjerningsmannen selv, ble drept da den selvutnevnte sjeiken Man Haron Monis tok 17 gisler på en kafé i Sydney 15. desember.

I dagene før, mellom 9. og 12. desember, ble australske sikkerhetsmyndigheter oppringt av publikum 18 ganger, ifølge rapporten som statsminister Tony Abbott offentliggjorde søndag.

Rapporten tar for seg hvorfor Monis ikke ble overvåket før angrepet. Til tross for advarslene er rapportens konklusjon at myndighetene ikke gjorde noen store feil.

Ingen indikasjoner

Alle oppringningene dreide seg om støtende meldinger på Monis' Facebook-side, men ingen av oppringningene indikerte et kommende angrep, verken nært forestående eller senere, heter det i rapporten.

– På bakgrunn av informasjonen som var tilgjengelig på det tidspunktet, ble han ikke inkludert blant de 400 terroretterforskningene med høyest prioritet, heter det videre.

Monis var kjent for både statlig og føderalt politi, samt den australske sikkerhetstjenesten ASIO, men han sto altså likevel ikke på noen overvåkingsliste.

Abbott: Ingen feil

Statsminister Tony Abbott vektlegger i en uttalelse at sikkerhetsmyndighetene ikke gjorde noen store feil i tiden før angrepet:

– Den uunngåelige konklusjonen er imidlertid at systemet som helhet har sviktet samfunnet, sier han.

I rapporten står det også at Monis trolig ble inspirert av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), og at han raskt ble radikalisert de siste månedene av sitt liv.

Siktelser

50 år gamle iranskfødte Monis hadde en voldelig og ekstremistisk fortid, og var løslatt mot kausjon da han tok gisler.

Politiet har tidligere uttalt at de hadde bedt retten om å holde ham fengslet, men at de ikke fikk medhold.

I 2013 ble Monis siktet for medvirkning til drap på sin kone, som ble satt fyr på etter å ha blitt knivstukket i leiligheten deres. I fjor ble han også siktet for et seksuelt motivert overfall på en kvinne i Sydney, og ytterligere 40 siktelser om overgrep mot seks kvinner ble tatt ut i oktober.

I november postet Monis en beskjed på arabisk på sin nettside hvor han lovet troskap til «muslimenes kalif», noe enkelte mener kan være en henvisning til ekstremistgruppen IS. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.