RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Australia innfører terrorsjekk

Foto: TIM WIMBORNE (REUTERS)
Strengere kontroll av reisende fra 10 land.

Borgere fra 10 mulige «terroristland» får en ekstra sjekk ved innreise til Australia. Ifølge nyhetsbyrået Ritzau vil de reisende bli sjekket for fingeravtrykk, og i tillegg ansiktskannes.

Alvorlig trussel

Skjerpet sikkerhetskontroll er et tiltak som skal bekjempe terrorangrep i Australia. Inntil videre er det bare Somalia og Jemen som står på listen over de ti landene som Australia anser som hjemsteder for terrorister. Resten av listen vil bli offentliggjort senere. Ifølge utenriksminister Stephen Smith, mangler det fortsatt noen diplomatiske detaljer fra de landene som Australia vil ha på listen.

- Terrorisme utgjør fortsatt en alvorlig trussel og er stor utfordring for Australia. Trusselen er ikke avtagende, sier Australias statsminister, Kevin Rudd.

Frykten for terror på australsk jord kommer etter at planer om flere terrorangrep er avslørt. I utlandet har mer enn 100 australske borgere blitt drept i terrorangrep siden 2001. De fleste av disse, 88 omkom, under terrorbombene på Bali i 2002.

14 land på liste i USA

I USA blir flypassasjerer fra 14 land sjekket ekstra ved innreise.

Sikkerhetskontrollen inkluderer full kroppsvisitering, avansert kroppsskanning og en omfattende gjennomgang av all bagasje. Den omfattende sikkerheten gjelder passasjerer som flyr fra Cuba, Iran, Sudan, Syria, Afghanistan, Libya, Nigeria, Pakistan, Somalia, Jemen, Saudi-Arabia, Algerie, Libanon og Irak.

Denne listen kom i begynnelsen av januar, ti dager etter at Al-Qaida gjennomførte et mislykket terrorangrep på et fly på vei fra Amsterdam til Detroit. 23 år gamle Umar Farouk Abdulmutallab prøvde å sprenge seg selv og flyet 1. juledag.

Les også:Her skjerper USA sikkerheten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere