Avbrøt FN-møte om Syria

Foto: (Scanpix)

FNs sikkerhetsråd avbrøt natt til mandag sin debatt om Israels angrep mot Syria. Det syriske resolusjonsforslaget med krav om fordømmelse av Israel kom ikke opp til votering.

06.10.03 12:10

USAs FN-ambassadør John Negroponte, som for tiden er formann for rådet, sa at saken vil bli drøftet videre i dagene som kommer. Men ifølge Negroponte var det ikke fastsatt tid for noen ny formell behandling av saken i Sikkerhetsrådet.

Flere fordømte
Under den åpne debatten før pausen i forhandlingene fordømte flere av rådets medlemmer, blant dem Tyskland, Frankrike, Russland og Kina, det israelske angrepet mot det som skal være en leir for palestinske ekstremister nord for Syrias hovedstad Damaskus.

Israel beskylder syrerne for å støtte den ytterliggående gruppen Islamsk jihad.

Islamsk jihad har tatt på seg skylden for søndagens terroraksjon mot havnebyen Haifa nord i Israel, der 19 israelere og en palestinsk selvmordsbomber mistet livet. John Negroponde anklaget under debatten i Sikkerhetsrådet Syria for å "stille seg på gal side" i kampen mot terror, og krevde at syrerne "demonterer terrorapparatene på deres eget område".

Meningsløst og kynisk
Israels FN-ambassadør Dan Gillerman mente syrerne opptrer like meningsløst som kynisk, når de krever at Sikkerhetsrådets skal fordømmelse et angrep mot terrorister.

- Det er som om Osama bin Laden skulle forlangt krisemøte i Sikkerhetsrådet etter angrepene mot USA 11. september 2001, sa Gillerman.

Gillerman forsvarte flyangrepet mot Syria som et nødvendig tiltak i kampen mot terrorismen, og betegnet den syriske stat som "en del av ondskapens akse". Han la til at det var skammelig av Sikkerhetsrådet å innvilge Syrias krav om krisemøte bare timer før Israel innledet feiringen av Yom Kippur, jødenes største helligdag.

Vil ha fred
Syrias FN-ambassadør Faisal Mekdad sa seg på sin side tilfreds med at de fleste av ambassadørene fra Sikkerhetsrådets medlemsland fordømte den israelske aksjonen. Han tilføyde at syrerne ikke ville insistere på noen umiddelbar votering, fordi ambassadørene hadde "full rett til å rådføre seg med sine regjeringer først".

- Vi ønsker fred, det er vårt strategiske valg, sa Syrias fungerende USA-ambassadør Imad Mustafa til fjernsynskanalen CNN.

FNs generalsekretær Kofi Annan advarte gjennom sin talsmann Fred Eckhardt mot en ytterligere opptrapping av konflikten i Midtøsten.

Strid med folkeretten
Frankrikes FN-ambassadør Jean-Marc de la Sabliere sa at Israels angrep mot Syria var i strid med folkeretten og internasjonale avtaler. Dessuten har vold for lengst vist seg som et uegnet middel til å løse konflikten i Midtøsten, og det gjelder begge parter, framholdt han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.