RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NTB Scanpix

Avis: - USA overvåket 35 toppolitikere

Sist oppdatert:
- Lyttet på telefonsamtalene til en rekke ledere.

Amerikansk etterretning har overvåket telefonsamtalene til 35 internasjonale ledere, skriver den britiske avisen The Guardian. Eksperter utelukker ikke at også norske politikere kan ha vært omfattet.

Det skapte furore i Tyskland da tidsskriftet Der Spiegel skrev at statsminister Angela Merkels mobiltelefon skal ha blitt overvåket av den amerikanske etterretningstjenesten NSA.

Torsdag viser britiske The Guardian til et hemmeligstemplet dokument fra den amerikanske varsleren Edward Snowden, og de skriver at amerikanerne også har overvåket telefonsamtalene til en rekke andre topper.

Ingen navn
Ingen av lederne blir imidlertid navngitt. Numrene skal NSA ha fått fra en tjenestemann i et annet statsorgan, skriver avisen.

Dokumentet hadde 200 telefonnummer til politiske og militære ledere, og det var både direkte-, mobil-, faks- og hjemmetelefonnummer som ble oppgitt. 43 av numrene hadde ikke vært tilgjengelig for NSA tidligere.

Snowden-dokumentet er fra 2006 og sier at avlyttingen hadde gitt «lite etterretning å melde».

Merkel ga USA klar beskjed torsdag om at man ikke spionerer på venner. Tilliten må nå gjenoppbygges, sa hun etter å ha ringt Barack Obama for å be om en forklaring.

Overvåket Rousseff
Det var Der Spiegel som oppdaget at Merkels telefonnummer sto på et amerikansk dokument de hadde innhentet, sier en tysk tjenestemann til Reuters. Tyskerne konfronterte dermed amerikanske myndigheter med dokumentet, og mente det var et alvorlig tillitsbrudd mellom to samarbeidende nasjoner.

I midten av september avlyste Brasils president Dilma Rousseff sitt planlagte statsbesøk i USA, nettopp på grunn av spionasje mot henne. USAs president Barack Obama forsøkte å berge turen under en 20 minutter lang telefonsamtale med Rousseff, men han klarte ikke å overbevise den brasilianske presidenten. Hun skulle besøkt Det hvite hus 23. oktober.

Spenning
Det hvite hus har ikke svart på The Guardians spørsmål om de siste opplysningene, men heller vist til en uttalelse de ga tidligere torsdag.

– NSA-avsløringene har helt klart skapt spenning i forholdet vårt til noen land, og vi håndterer det gjennom våre diplomatiske kanaler, sa pressekontakt Jay Carney da.

– Dette er svært viktige forhold både økonomisk og for sikkerheten vår, og vil skal jobbe for å opprettholde så tette bånd som mulig, sa han.

NATO
Den overvåkingen som amerikanske myndigheter angivelig har hatt av Tysklands statsminister, kan også ha skjedd mot Norge, tror Torgeir Waterhouse i IKT Norge.

– At vi er medlemmer av NATO betyr ikke nødvendigvis at vi har sammenfallende interesser i alle saker, sier Waterhouse til VG.

Han får støtte av Gisle Hannemyr, lektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

– Jeg blir ikke overrasket hvis USA ønsker å vite mer også om vurderingene til norske myndigheter enn det de kan lese i avisen, sier Hannemyr til VG.

Stipendiat Hilmar Langhelle Mjelde ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen tror imidlertid ikke at Norge er blant de mest interessante landene for USA.

– Vi kan ikke utelukke det, men jeg tror ikke at Norge er et av de viktigste og mest interessante landene for USA å overvåke, sier han til TV 2. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere