Avis frikjent for Lindh-navngiving

Foto: (Politiet/Scanpix)

Det svenske presseombudet har frikjent den avisen Dagens Nyheter for å ha publisert navnet på 24-åringen som er kjent skyldig i drapet på utenriksminister Anna Lindh.

26. september - samme dag som Mijailo Mijailovic ble varetektsfengslet for drapet på Anna Lindh - la Dagens Nyheter ut navnet hans på avisens nettutgave.

Miljailovics advokat, Peter Althin, anmeldte i begynnelsen av oktober avisen til den svenske presseombudsmannen. Althins begrunnelse for anmeldelsen var at Miljailovic på dette tidspunktet bare var siktet i saken.

Dagens Nyheter hevdet på sin side at drapet på Sveriges utenriksminister var en så eksepsjonell forbrytelse at allmennhetens interesse ikke bare omfattet hendelsen, men også gjerningsmannen.

Presseombud Olle Stenholm konkluderer i sin avgjørelse at det fantes en legitim og uomtvistelig allmenninteresse for drapet, og at DNs navnpublisering derfor kan forsvares.

Flere andre svenske aviser ventet med å navngi Mijailovic til han i begynnelsen av januar innrømmet at han utførte drapet.

De flest norske medier publiserte Mijailovics navn etter at han var blitt varetektsfengslet 26. september.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.