Den aktuelle mannen delte de hemmelige dokumentene i en gruppe på kommunikasjonsplattformen Discord bestående av rundt 20 menn og gutter som deler en «kjærlighet for våpen, militært utstyr og gud», skriver avisa.

Saken er basert på intervjuer med to medlemmer av den lukkede gruppa. Mannen gikk under kallenavnet «OG», en forkortelse for slangbegrepet «original gangster», i overført betydning omtrent en opphavsmann eller -kvinne som er høyt respektert. En av avisas kilder sier at han er tidlig i 20-åra og at de andre medlemmene av gruppa så opp til ham.

I artikkelen går det ikke fram om mannen er soldat, eller om han kan ha hatt en annen type jobb på en militærbase. Washington Post skriver at det i USA finnes flere tusen unge soldater og offentlig ansatte som potensielt kan ha tilgang til hemmelige dokumenter av samme type som mannen i 20-åra angivelig delte på Discord.

Lekkasjen er den mest alvorlige i USA på mange år. Det som tilsynelatende er bilder av graderte dokumenter, er publisert både på Discord og andre plattformer, blant dem forumet 4Chan, meldingstjenesten Telegram og Twitter.

Dokumentene inneholder sensitiv informasjon blant annet om krigen i Ukraina, hvordan USA spionerer på egne allierte, det russiske forsvarsdepartementet og det russiske private militære selskapet Wagner-gruppen.

Enkelte av dem ser ifølge USAs forsvarsdepartement Pentagon ut til å være manipulert. En omfattende etterforskning er igangsatt for å avdekke hvordan dokumentene ble offentliggjort.

(©NTB)