Avklaring om IRAs fremtid ventet

Foto: (AP)

Det er ventet at IRA vil komme med en uttalelse om organisasjonens fremtid i slutten av denne uka, skriver Reuters.

08.09.05 14:17

Kontakten mellom IRAs politiske gren Sinn Fein og den britiske og irske regjeringen har denne uka har blitt tettere. I helgen ble rapportert om at tre eldre Sinn Fein-politikere har trukket seg fra IRAs «Army Council». Dette kan brøyte veien for forandringer i den katolske, pro-irske organisasjonen som i tre tiår har kjempet en blodig kampanje mot det britiske overherredømmet i Nord-Irland. Slike eventuelle forandringene forventes å bli erklært i uttalelsen.

Den irske justisministeren Michael McDowell mener mennene som har trukket seg fra The Army Council er Sinn Fein-leder Gerry Adams, sjefsforhandler Martin McGuinness og det irske parlamentsmedlemmet og dømte våpensmugleren Martin Ferris. Disse har alltid nektet for at de tilhører rådet.

Til USA
Onsdag skal McGuinness reise til USA, hjem for mange av IRA og Sinn Feins støttespillere. Hans reise er også antatt å ha sammenheng med den nært forestående uttalelse fra IRA, ifølge Reuters.

Sinn Fein ba i april IRA om å gjøre slutt på den væpnede kampen etter at en serie lovbrudd, som drapet på en populær lokal mann, hadde opprørt det internasjonale samfunnet.

En bankran i desember 2004 og drapet på Belfast-mannen Robert McCartney har begge blitt knyttet til IRA-medlemmer, og har medført sterkt press på Sinn Fein om at å oppløse den paramilitære organisasjonen.

Nye samtaler
Håpet er at en eventuell uttalelse denne uka vil sparke samtalene om Nord-Irlands politiske fremtid i gang igjen, selv om en endelig avklaring fremdeles ser ut til å ligge langt inn i fremtiden.

Sinn Feins viktigste politiske motstander, det protestantiske Democratic Unionist Party nekter å sitte i regjering med det katolske partiet inntil IRA avvæpnes, skriver Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag