*Nettavisen* Nyheter.

Avliver mytene om Napoleon

Napoleon var ikke liten, og han var et sterkt erotisk menneske. Herman Lindqvist skriver om Napoleon fordi han er lei av britisk propaganda.

24.10.05 12:29

- Det er skrevet hundrevis av bøker om Napoleon, men det viste seg at det ikke var skrevet noe på svensk. Blant de engelske er nesten alt feil, preget av britisk propaganda for deres endelige seier over Napoleon. Så jeg tenkte det var på tide med litt svensk propaganda, forklarer Lindqvist til TV 2 Nettavisen.

Lindqvist har yrkesbakgrunn som journalist og krigskorrespondent. Siden 1990 har han vært forfatter på heltid og er i dag en av Sveriges mest leste. Med mursteinsbiografien «Napoleon» har han toppet de svenske bestselgelistene. Nå utkommer boka på norsk, og vi treffer forfatteren på kjapp Norgesvisitt.

- Ikke liten og maktsyk
Et godt eksempel på feilinformasjon om Napoleon er høyden.

- I historiebøkene har det hett at han var liten, men det stemmer ikke. Han var 1,686 meter, og det er faktisk 4 centimeter lenger enn gjennomsnittshøyden på svenske soldater på den tiden.

- Og så har du fremstillingen av ham som maktsyk tyrrann. For det første var det ingen land i Europa på den tiden som hadde demokrati. Og det var aldri hans plan å bli en slik eneveldig hersker. Han ville gentlig bli vitenskapsmann, men så ble han dratt med via den franske revolusjonen, sier Lindqvist og påpeker et viktig poeng for ham, at Napoleon ikke startet sin lederperiode med å angripe, men å kjempe tilbake andre som angrep ham.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: schibsted

Erotisk besatt
Lindqvist har lest over 100 biografier om Napoleon før han gikk i gang med sin biografi. Han kan ikke utstå bøker som blander fiksjon og fakta, så han har holdt seg strengt empirisk til materialet.

Et pikant utvalg er de sterkt erotiske brevene til Napoleons kvinner, blant dem kvinnen som ble hans kone i 1796, Marie-Josephe-Rose Tascher de La Pagerie.

- Joséphine var Napoleons store kjærlighet. Han var erotisk besatt av henne. Dette på tross av at hun var enke og hadde eldre barn, sier Lindqvist og viser til kildene som beskriver hennes fallerte skjønnhet med blant annet helt svarte tenner.

- Egentlig hadde hun en karriere som elskerrinne med menn med makt. Men nå var hun i slutten av karrieren, så derfor tok hun Napoleon fordi han var en ung general. Så hun ble kvinnen som var med ham mens hans stjerne steg. Og de ble bestevenner resten av livet, selv om de altså skilte seg.

Historiens første hjernevasking
Napoleon skilte seg fra Joséphine fordi hun ikke kunne gi ham en arving til tronen. I stedet valgte han pur unge Marie Louise. Hun var 19 og han var 40. Etter planen skulle sønnen bli Konge av Roma, men han ble ført til Wien etter krigens slutt da Napoleon var beseiret.

- Der ble han hjernevasket, fikk byttet språk og navn. Dette er faktisk et av historiens første bevis på hjernevasking.

For Marie Louise ble det klekket ut en plan for å få henne gift igjen. Det ble sendt på henne en elsker, hun ble med barn og giftet seg siden med ham.

- Usannsynlig livshistorie
- Hele historien om Napoleon er så merkelig at man måtte ha strøket deler av den om den skulle blitt beskrevet i en roman. Det ville blitt for mye og usannsynlig, sier Lindqvist og forklarer således sitt engasjement for den korsikanske hærføreren.

Helt til sin død lengtet han tilbake til Korsika, og i hans gjerning lot han flere ganger italieneren i ham ta de store avgjørelsene. Blant dem var tildelingen av Sveriges trone til Jean Baptiste Bernadotte. De to var bitre fiender, men Bernadotte giftet seg med Napoleons første kjærlighet, Désirée. Og hennes søster var gift med Napoleons storebror. Dermed var de to rivalene bundet sammen i slekt, og derfor lot Napoleon ham krone til konge av Sverige.

Mot slutten av sitt liv, mistet hærføreren stadig mer kontakt med omverdenen. Han var omringet av ja-mennesker som ikke ga ham det rette bildet av situasjonen. Derfor ser Lindqvist et klart skille mellom den unge og pasjonerte Napoleon og den aldrende livstrette. Han døde 53 år gammel på St. Helena. Ikke av gift, som mange hevder, mener Lindqvist.

- Jeg tror han døde av utmattelse. Han satt ensom på en øy i havet, og ble utsatt for mobbing og psykisk trakkassering av den engelske guvernøren.

Dette var giften som tok livet av Napoleon, mener Lindqvist.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag