*Nettavisen* Nyheter.

Avlyser absolutt alt

Foto: (Nordlys)

Bare timer før hun skulle sette seg på flyet til Beijing fikk Lisbeth Berg-Hansen beskjed om at kineserne ikke prioriterer å møte henne i det hele tatt.

12.10.10 13:25

- Beklagelig, erklærer fiskeriministeren til Nordlys, rett etter å ha blitt informert om at onsdagens møte med den kinesiske viseministeren for matsikkerhet og har gått i vasken.

- Dette var viktige møter, slår hun fast, og sier at turen til Beijing dermed avlyses i din sin helhet.

«Too busy»

Avlysningen skjedde bare timer før fiskeriministeren skulle sette seg på flyet fra Shanghai til Beijing. Og dagen etter at kineserne droppet møtet mellom Berg-Hansen og viseministeren for fisk og havrett. Oppgitt årsak for sistnevnte: Tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Ifølge generalkonsul Fred Nome i Shanghai skal kinesiske myndigheter tirsdag rett og slett ha sagt at de ikke hadde tid til Berg-Hansen.

- Det ble sagt at de var for «busy» – de hadde for mye å gjøre og måtte avlyse, sier han til Nordlys.

Positivt møte

Lisbeth Berg Hansen har vært i Shanghai siden mandag. I går ettermiddag var hun til stede på flere seminarer hvor og kinesiske myndigheter var representert. Ingen av kineserne hun har snakket med har nevnt Nobel-tildelingen.

Mandag ble det holdt et formøte mellom embetsverket i Norge og Kina til det avlyste møtet med viseministeren for fisk og havrett. Fredsprisen ble ikke nevnt.

- Jeg har fått rapporter fra møtet, og det var godt. Man var overhode ikke inne på fredsprisen. Det ble kun snakket fag, og møtet ble opplevd som positivt, sier fiskeriministeren til Nordlys.

- Vil ikke spekulere

I møtet ble man blant annet enig om å utarbeide en forskningsavtale. En avtale Havforskningsinstituttet skal utarbeide et utkast til i løpet av året, opplyser Berg Hansen.

Og fredag er det planlagt et møte mellom Mattilsynet og kinesiske byråkrater. Dette møtet er ikke avlyst.

- Det er de politiske samtalene som er berørt, fastslår fiskeriministeren.

- Frykter du at slike kinesiske reaksjoner vil vedvare?

- Det har jeg ingen grunn til å spekulere i, svarer hun.

- Er du skuffet?

- Dette handler ikke om følelser. Jeg må bare ta til etterretning at mine møter er avlyst. Møter vi hadde planlagt og anså som viktige, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Ikke møtt reaksjoner

Generalkonsul Fred Nomme sier det lokalt i Shanghai ikke er registrert noen kinesiske reaksjoner overhode. Og han sier det er for tidlig å gi noen endelig tolkning av situasjonen Norge står i i sitt forhold til Kina som følge av Nobel-tildelingen:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nordlys)

- Kineserne vet jo at Norge er et vennlig land i utgangspunktet. Men de blir irritert og sinte over det som har skjedd. De trenger nok litt tid til å tenke seg om, og se på hva de ønsker å gjøre videre. Vi kan jo håpe at man ikke vil reagere så forferdelig hardt overfor Norge. Dette er jo Nobelkomiteens beslutning, sier Nome.

Sentralt for konsulatet er å serve norsk næringsliv i Shanghai. Så langt har næringslivet ikke meldt inn reaksjoner.

- Alle sitter stille og venter på og ser om det kommer en reaksjon, men jeg har ikke fått tilbakemelding om at noe er på gang, opplyser Nome, som konstaterer det verken er Norge eller norsk næringsliv som har tildelt fredsprisen.

Lisbeth Berg-Hansen blir dermed i Shanghai frem til hun reiser hjem til Norge fredag. Onsdag er hun sentral når laks nummer ti millioner eksporteres til det raskt voksende kinesiske markedet.

Les flere nyheter fra Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag