*Nettavisen* Nyheter.

Avlyser ambulanseflyet

- Det har blitt endringer. De har trukket det tilbake, sier en oppgitt Per Kristian til iOslo.no.

18.09.08 14:41

(iOslo.no) - Vi har ikke et oppdrag til Bulgaria lenger, sier informasjonssjef Marte Ramborg i Norsk Luftambulanse til iOslo.no.

Per Kristian Bulling (23) fra Verdal har blitt rikskjendis etter at iOslo.no skrev om hans kamp i Bulgaria. Den unge mannen dro på ferie til Bulgaria fredag 5. september sammen med venner. Mandag 8. september brakk han nakken, ble lammet på venstre side og var døden nær etter en badeulykke. Uten reiseforsikring endte han på et offentlig sykehus i Bulgaria. Det utviklet seg til et mareritt for Per Kristian.

Han ble ikke vasket og fikk ikke mat. I tillegg ble operasjonen som skulle klargjøre ham for retur til Norge med vanlig fly, stadig utsatt. Nyheten om Per Kristians situasjon ble toppsak på Nettavisen tirsdag klokken 21. Nesten morgen ringte ambassadør Tove Skarstein i Bulgaria til iOslo. no-redaksjonen og meddeler at Per Kristian får dekket ambulansefly og klargjøring på privat sykehus i Bulgaria av NAV.

Fra hele Norge ble det sendt inn gratulasjonsmeldinger og støtteerklæringer, og hundrevis av mennesker applauderte NAV og ambassadør Skarstein. Det ingen visste var at klokken 15 i går, ringte NAV til Norsk Luftambulanse og avlyste oppdraget.

Klikk på bildet for å forstørre.

En anonym person i NAV forteller at «NAV ikke hadde hjemmel for å bekoste hjemreisen til Per Kristian Bulling».

- Hvordan er dette mulig?

- Det er nok en misforståelse, sier personen.

Per Kristian Bulling var den som fortalte iOslo.no om endringen:

- Flybilletten jeg har er allerede bestilt og betalt. De har gitt bort plassen min til noen andre. Jeg blir uansett ikke fraktet hjem i ambulansefly.

Hjem i morgen
Men nå bekrefter kompisen Espen Sandberg at Per Kristian forlater Bulgaria i morgen.

- Han får billetten min og reiser hjem til Norge i morgen klokken 12.30 på da. Ifølge leger er han i stand til å reise nå. Han har tatt et par skritt, sier Sandberg til iOslo.no.

Han ligger fortsatt på det offentlige sykehuset i Bulgaria, ikke det private som ambassadøren lovte at han skulle inn på. Det har vært svært mange opp og nedturer, og hver gang guttene har fått en positiv beskjed om hjemreise eller operasjon, har den blitt avlyst dagen etterpå.

- Tror ikke lenger
- Det har vært så mye fram og tilbake. Det er kjempedårlig av NAV, uforståelig, sier Sandberg som ikke tar det for gitt at Per Kristian faktisk kommer seg hjem i morgen.

- Jeg gidder ikke tro på det lenger, for det har vært så mange nedturer her

Mamma Venke Bulling vet ikke helt hva hun skal si.

- Dette måtte være for godt til å være sant.

- Vi lovte for mye
NAVs kommunikasjonsdirektør, Martin Apenes, legger seg helt flat:

- Ambassadør Skarstein snakket sant. Vi lovte den hjemreisen til Per Kristian Bulling, men det skjedde en glipp hos oss. Vi har ikke hjemmel for å gjøre sånt, sier Apenes til iOslo.no.

Han beklager på det aller sterkeste og lover at ledelsen vil kalle vedkommende person eller personer som lovte denne hjemreisen, inn på teppet.

- De som har ansvar for å betjene de henvendelsene er ansvarlig for denne glippen. Vi kommer til å ta en full gjennomgang av saken, slikt skal ikke skje. Vi skjønner at han er i en fryktelig vanskelig situasjon. Å gi disse forhåpningene er ikke akseptabelt.

- Skulle vært på privat sykehus
Men Apeland er ikke fornøyd med at ambassadøren ikke har hjulpet Per Kristian inn på privat sykehus med en gang - lang borte fra de skrekksykehuset han har ligget på siden mandag forrige uke.

- Han har rett til å oppsøke privat sykehus. Det har han krav på, vi regnet med at ambassaden sørget for at han kom seg dit. Vi har sendt skriftlig beskjed om at han har krav på å være på det private sykehuset som tilbyr tilsvarende norsk standard, sier NAVs kommunikasjonsdirektøren.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.