*Nettavisen* Nyheter.

Avlytting kan løse Palme-drapet

Foto: (Scanpix)

En ulovlig romavlytting foretatt av daværende etterforskningsleder Hans Holmér i Stockholm, kan løse Palme-drapet. PKK-medlemmer innrømmer ifølge Se og Hør å ha skutt Palme.

26.09.03 11:03

Se og Hør har fått tilgang til topphemmelige og upubliserte dokumenter som etterforskningsleder Hans Holmér overlot til sin nære venn, privatetterforsker Tore Sandberg, før han døde i oktober i fjor.

Hans Holmér kunne aldri gå ut offentlig med opplysningene, fordi romavlyttingen var foretatt ulovlig, og fordi han var bundet av taushetsplikten.

Ville skjule sannheten
- Grunnen til at terroristene aldri er blitt tiltalt i saken, er at Hans Holmérs etterforskning ble regelrett overkjørt av sterke politiske krefter som ikke ville at sannheten om drapet skulle komme fram, sier privatetterforsker Tore Sandberg til Se og Hør.

I den innledende etterforskningfasen sto ikke PKK-sporet særlig sentralt, men etterhvert var det mer som pekte i den retning. Det hadde blant annet blitt framsatt en rekke trusler mot Palme og Sverige fra organisasjonen.

En av årsakene til dette er at Palme stemplet PKK som en terroristorganisasjon og at Sverige nektet flere PKK-medlemmer asyl.

Etter det TV2 Nettavisen erfarer, bestemte Hans Holmér seg i august 1986 for å starte romavlytting av en sentral leilighet som ble benyttet av PKK-medlemmer i Stockholm.

Da hadde etterforskerne allerede telefonavlyttet flere sentrale PKK-medlemmer uten hell. Den 2. september startet selve romavlyttingen. Etter Det TV 2 Nettavisen kjenner til, pågikk avlyttingen i flere måneder.

"Palme fikk det første skuddet..."
Se og Hør gjengir i dag over fire sider utdrag fra romavlyttingen. Dette er opplysninger som aldri tidligere har vært offentliggjort.

Ifølge Se og Hør var PKKs opprinnelig plan at Palme skulle drepes før kinoforestillingen den 28. februar 1986.

"Jeg gikk fram og kikket og så det var Olof Palme. Deretter ble bilen hentet fram. Jeg ville ha blitt pågrepet hvis bestemte forutsetninger hadde inntruffet. Akkurat da han skulle til å skyte - klokken halv ni - var det mye folk der".

Derfor ble attentatet utsatt til etter at kinoforestillingen var avsluttet.

Klokken 2321 den 28. februar 1986 falt de fatale skuddene.

Om dette sier et angivelig PKK-medlem under romavlyttingen:

"Palme fikk det første skuddet og falt. Men etterpå skjøt han en gang til."

Nektet å etterforske
- Denne romavlyttingen førte til at Hans Holmér sammen med sine etterforskere satte i gang et stort apparat. En lang rekke personer skulle pågripes, sier Tore Sandberg til Se og Hør.

Men storaksjonen ble avblåst. Den assisterende riksadvokaten grep inn.

- Hans Holmér fikk vite at det nærmest var lagt ned et forbud mot å etterforske PKK-sporet videre. Det framstår helt uforståelig for meg, at politiet ikke fulgte disse opplysningene videre, sier Tore Sandberg til TV2 Nettavisen.

Etterforskningslederen ble senere dømt for ulovlig romavlytting og måtte fratre sin stilling.

Allerede i 1998 skal PKK-ledere ha innrømmet å ha drept Olof Palme. Aftonbladet presenterte den gang de oppsiktsvekkende opplysningene, ved å vise til en tyrkisk avis der et PKK-medlem står fram og sier at de stod bak drapet.

Statsadvokat Agneta Blidberg i Stockholm ønsker ikke å kommentere saken før hun får se hva Se og Hør setter på trykk i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.