RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

«Avskjedsdagen» rokket ikke Mubarak

Sist oppdatert:
«Avskjedsdagen» var navnet demonstrantene ga fredagens markeringen, men Hosni Mubarak var ikke klar til å ta farvel.

Den 11. dagen med demostrasjoner mot president Hosni Mubarak ble kalt «Avskjedsdagen». Titusener samlet seg til markering på Frigjøringsplassen (Tahrir Square) i Kairo etter bønn. Det var også demonstrasjoner i Alexandria. I løpet av dagen var det enkelte sammenstøt, men stort sett gikk demonstrasjonene fredelig for seg.

Egypts president Hosni Mubarak fortsetter å trosse kravet om at han må gå av umiddelbart.

Nettavisen fulgte utviklingen fredag fram til klokka 21.30. Klokkeslett er norsk tid. Kairo ligger en time foran oss.

21.37: Det Hvite Hus' pressesekretær Robert Gibbs uttaler at de er misfornøyde med tiden det tar å få en forandring i Egypt. Det skriver CNN.

21.26: USAs president Barack Obama sier folket av Egypt selv må få forme landets fremtid.

20.20: Fredsprisvinner Muhamed ElBaradei sier han ikke vil stille som presidentkandidat ved det kommende valget. Han mener president Mubarak bør gå av så fort som mulig, men «med verdighet». Det skriver Der Standard.

19.27: Titusenvis demonstrerer mot Mubarak i Alexandria, skriver Al Jazeera.

19.23: Egypts statsminister Ahmed Shafiq sier kompromisser er viktige i dialogen mellom myndighetene og opposisjonen. Det skriver CNN.

18.46: En demonstrant sier til Al Jazeera at protestene vil fortsette til Mubarak trekker seg: «Det er enten død eller frihet».

18.21: Myndighetene vet ikke hvor tre franske journalister og en forsker befinner seg i Egypt, opplyser det franske utenriksdepartementet til CNN. Journalistene jobber for avisen Le Figaro og forskeren er ansatt i Amnesty International.

17.29: Al Jazeera siterer avisen Al Masry Al Youm på at sikkerhetsstyrker har brutt seg inn til Muslims Brotherhoods hovedkvarter og arrestert 12 journalister som jobbet med nettsiden.

16.21: Ifølge Al Jazeera hørtes dagens første skudd. Demonstrantene jublet da mistenkte Mubarak-tilhengere ble arrestert nær Tahir Square.

16.09: Al Jazeera melder at menneskemengden på Tahir Square er variert. Både kvinner, barn, muslimer og kristne demonstrerer.

15.22: BBCs Wyre Davies sier stemningen i Egypts nest største by, Alexandria, er spent. Ifølge BBC Live er det flere tanks i gatene, men ikke på hovedplassen der demonstrantene har samlet seg.

14.32. BBCs Khaled Ezzelarab melder at det har vært steinkasting mellom demonstranter på Frigjøringsplassen. Samtidig melder Islam Saad fra samme kanal at rundt 2000 Mubarak-tilhengere har sluttet seg til en demonstrasjon på Mustafa Mahmouds plass. De vifter med egyptiske flagg og roper «Ja til Mubarak, ja til stabilitet. 30 år med fred», melder BBC Live .

14.30: Tusenvis av demonstranter fortsatt samlet på Tahrir Square.

14.19: Det største oppmøtet av demonstranter i Alexandria så langt under uroen, melder Nic Robertson i CNN på Twitter.

12.45. Amr Moussa, lederen for Den arabiske liga, slutter seg til demonstrantene på Tahrir Square, melder Al Jazeera.

12.30: Rundt 3000 Mubarak-tilhengere viser den sittende presidenten sin støtte i Mohandiseen-distriktet i Giza utenfor Kairo, melder Al Jazeera,

12.38: Mubarak-tilhengere er ikke å se verken på Tahrir Square i Kairo eller i sentrum av Alexandria, melder både BBC News og Al Jazeera. Atmosfæren beskrives som avslappet.

12.30. Et tv-intervju med visepresident Omar Suleiman som amerikanske ABC sendte torsdag blir hyppig referert på tv-sendinger. Her uttaler han at myndighetene vil be demonstrantene forlate plassen, men «ikke presse dem».

12.04. TV-bilder og rapporter fra Al Jazeeras reporter i Alexandria viser folk som bærer plakater av Egypts tidligere presidenter Gamal Abdel Nasser og Anwar El Sadat. Andre bærer plakater der den ene siden viser USAs presidenter fra Jimmy Carter (1977) til Barack Obama og den andre siden viser fem bilder av president Hosni Mubarak for hver termin han har sittet ved makten.

12.10. Demonstrantene i Alexandria roper slagord mot Mubarak.

12.05. TV-bilder fra Al Jazeera kunne tyde sammenstøt i Alexandria, men tv-kanalens reporter på stedet opplyser at det ikke er Mubarak-tilhengere å se. Han beskriver stemningen på stedet som god.

11.50. - Jeg har aldri sett så mange mennesker på og på vei til Tahrir. Mer enn en millionmarsj, skriver CNN-stringer Ian Lee på Twitter.

11.50. Mens Al Jazeeras direkte tv-bilder fra Kairo viser titusener rope slagord mot Mubarak på en tettpakket Tahrir Square, viser statlig egyptisk tv rolige gatescener.

11.40 Fredagsbønnen er over. Lyden fra Frigjøringsplassen går fra fredelig bønn til roping av slagord. «Han må gå, han må gå», ropes det ifølge Al Jazeera.

11.35. Al Jazeeras korrespondent i Alexandria melder at titusener av mennesker er samlet i sentrum av byen. Kristne og andre som ikke deltar i fredagsbønnen har dannet en menneskelig mur rundt de som deltar i fredagsbønnen.

11.30: Tusenvis samlet til bønn på Frigjøringsplassen. Se web-tv direkte på Al Jazeera her

11.08: Det meldes at Mubarak-tilhengere fortsatt er samlet rundt Tahrir Square, rapporterer Al Jazeera .

10.36. Omgitt av soldater har forsvarsminister og visestatsminister Mohammed Hussein Tantawi talt til menneskemengden på Tahrir Square, melder AFP. Her gjentok han blant annet oppfordringen fra regjeringen til Det muslimske brorskap om å gå i dialog med regjeringen.

10.08. Al Jazzeras reporter på Frigjøringsplassen melder at demonstrantene har satt opp kontrollposter der de sjekker folks ID-papirer før de får slippe inn. Dette skal være for å sile ut folk fra politiet eller sikkerhetspolitiet. Hun opplyser at demonstrantene er svært imøtekommende overfor journalister.

10.05: Tahrir Square er pakket med folk. Jeg har ikke sett så mange så tidlig før, melder CNN-stringer Ian Lee på Twitter.

09.28: Demonstranter har satt opp piggtrådgjerder og barrikader og samlet hauger med steiner på Frigjøringsplassen eller Tahrir Square. Det er soldater rundt hele plassen, og Mubarak-motstanderne har satt opp egne kontrollposter og sperringer, melder CNN .

09.09: Al Jazeeras korrespondent på Tahrir Square opplyser at soldater hindrer folk fra å komme inn på plassen fra minst en av inngangsstedene, melder Al Jazeera på sin liveblogg Egypt.

09.00: Egypts helseminister opplyser at antall skadde i uroen er 896. Åtte mennesker er drept, melder CNN.

Se liveblogg fra CNN

Se liveblogg fra BBC News

Se liveblogg fra Al Jazeera

Se live-sending fra Kairo på Al Jazeera her

08.55. Nettstedet World Wide Tahrir oppfordrer til sitt-ned-aksjoner på alle Egypts ambassader fredag kveld.

07.59: Mohammed al-Beltagi, en av lederne i Det muslimske brorskap, sier til Al Jazeera at deres bevegelse ikke har ambisjoner om å stille til presidentvalg.

Følg tvitringen om Egypt i vinduet under.

Se kart over Kairo under. Frigjøringsplassen er rødt merke.


View Kairo in a larger map

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere