Gå til sidens hovedinnhold

Avslår israelsk freds-initiativ

Syria avslo mandag en invitasjon fra Israels president Moshe Katsav om fredssamtaler etter å ha omtalt det israelske initiativet som useriøst.

Katsav inviterte tidligere mandag sin syriske motpart Bashar al-Assad til fredssamtaler i Jerusalem, melder NTB-Reuters-AFP.

Men Syria har gjentatte ganger gjort det klart at forhandlingene må gjenopptas der de ble avbrutt for fire år siden i USA, da de to partene ikke greide å bli enige om hvor stor del av Golanhøydene Israel skulle trekke seg ut av.

Syria mener at det som ble oppnådd under forhandlingene, må legges til grunn, og er imot å starte alt fra begynnelsen igjen.

Ifølge dem som deltok i de amerikansk-sponsede forhandlingene i West Virginia, var det en smal landstripe langs Genesaretsjøen partene ikke kunne bli enige om. Israel var innstilt på å levere resten av Golanhøydene tilbake til Syria.

Syria har en rekke ganger antydet at landet gjerne fortsetter forhandlingene med Israel, senest da president Assad for en måned siden igjen ba om at kontakten blir gjenopptatt.

-Vi trenger et seriøst svar, dette er ikke et seriøst svar. Et seriøst svar er å si ja, vi er interessert i fred, vi vil forhandle, sa medlem av den syriske regjeringen, Buthaina Shaaban, sa til CNN mandag. Hun kalte det israelske initiativet et spill for galleriet.

Til Jerusalem

-Jeg inviterer president Assad til å komme til Jerusalem for seriøst å forhandle med israelske ledere om betingelsene for en fredsavtale, sa Katsav på israelsk radio mandag.

Han sa videre at intensjonene, motivene og graden av alvor bak Syrias ønske om fredsforhandlinger vil bli vurdert gjennom "hemmelige kanaler", men han understreket samtidig at Israel ikke stiller noen forhåndsbetingelser til invitasjonen om samtaler.

Syria oppfatter imidlertid Israels krav om at forhandlingene må starte helt på nytt som en betingelse. Samtidig har statsminister Ariel Sharon tidligere også gjort det klart at det ikke blir aktuelt å levere tilbake Golanhøydene.

Søndag utelukket Sharon også fredssamtaler med Syria om ikke landet først stanser sin støtte til militante grupper som opererer fra syrisk jord.

Syria på sin side mener at videre forhandlinger må basere seg på en land-for-fred-formel og på aktuelle resolusjoner i FN sikkerhetsråd.

- Vitner om useriøsitet

Israels utenriksminister beklager at Syria avslo invitasjonen fra Katsav.

-Jeg er veldig lei for det, og det viser at den syriske ledelsen ikke er seriøs når det gjelder å gjenoppta forhandlingene med Israel, sa Silvan Shalom.

Nye krav

–Syria må stanse sin hjelp og støtte til terroristagenter, og om det skjer så tror jeg nok Israel vil være rede, sa Sharon til utenlandske journalister.

Sharon-regjeringen har tidligere antydet at Syria er mer opptatt av å bedre forholdet til USA enn å komme fram til en fredsavtale med Israel.

Ifølge Sharon går mesteparten av Syrias støtte til militante grupper via Libanon, som han hevder har vært under syrisk okkupasjon siden januar 1976.

Israel selv okkuperte i 1967 de syriske Golanhøydene fra Syria, en okkupasjon FN har stemplet som ulovlig.

(NTB)

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg