Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avslører at barn bygger for Telenor

Foto: Knut Falch/SCANPIX
Sist oppdatert:
Underleverandør bruker barn til livsfarlig arbeid.

OSLO/BANGLADESH (Nettavisen): En dansk TV-dokumentar avslører livsfarlige arbeidsforhold og miljøkriminalitet hos underleverandører til Telenors mobilselskap i Bangladesh, GrameenPhone, melder Aftenposten og danske Politiken.

Etter loven skal egentlig ingen under 18 år jobbe ved stålverkene som lager mobilmaster for Telenor. Men i programmet kommer det fram at barn ned i 13-årsalderen har vært i jobb.

Omkom i syrebad
I produksjonen «Et tårn av løfter» kommer det fram at flere enn 30 barn har jobbet ved stålverkene. Barna får betalt rundt en dollar for en 11-times arbeidsdag, skriver Politiken.

Det komme også fram at arbeidere som jobber med helseskadelige tungmetaller og kjemikalier, ikke har tilfredsstillende beskyttelse. Ved ett tilfelle omkom en arbeider etter å ha falt ned i et usikret syrebad.

- Uakseptabelt
- Vi er sterkt berørt av saken og de menneskelige sidene ved den. Dette er helt uakseptabelt. Vi har kurset underleverandørene i helse, miljø og sikkerhet (HMS), men vi har helt klart vært for dårlige til å følge opp i etterkant, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas på en videokonferanse til utvalgte medier, ifølge Aftenposten.

Etter at selskapet fikk kjennskap til programmet, har de hatt inspeksjoner ved fem fabrikker, og en av leverandørene er sagt opp. Også svenske Ericsson bruker de aktuelle leverandørene. Den svenske telegiganten har brutt med tre av stålverkene eter de ble kjent med innholdet i dokumentaren.

- Ikke overraskende
Ifølger journalistkilder i Bangladesh som Nettavisen har vært i kontakt med vil avsløringen om Telenor og Ericsson neppe bli en særlig stor sak i bangladeshiske medier.

- Det er ikke noe nytt med barnearbeid, eller at folk jobber under elendige forhold til luselønn. Dette er hverdagskost for oss. Dersom vi skriver om denne saken vil nok de fleste tenke at «de skal være glad for at de har en jobb og en lønn», sier en bangladehsisk journalist Nettavisen snakker med.

- Mer interessant er det derimot at Telenor og Ericsson havner i trøbbel på hjemmebane, sier han.

Fredsprisvinner også eier
NRK Brennpunkt viser dokumentaren onsdag. Programmet er laget av en dansk journalist og blir også vist på svensk og dansk fjernsyn.

Telenor eier 65 prosent av GrameenPhone og selskapet bruker Telenors flygende blå propell som merkevare. Fredsprisvinner Muhammad Yunus står bak selskapets andre store eier Grameen Telecom. De siste fire årene har selskapet hatt et driftsoverskudd på mer enn 5 milliarder kroner.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere