RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avverget terrorangrep i London

Sist oppdatert:
Bil lastet med sprengstoff parkert i turiststrøk. Se video.

Politiet i London har desarmert en bombe funnet i en bil ved Piccadilly i London. Myndighetene tror at det kan dreie seg om et planlagt terrorangrep, skriver Sky News.

Britiske bombeteknikere bekreftet fredag formiddag at bilen var lastet med 60 liter bensin, flere propangassylindere, muttere, skruer og spiker. Bomben ligner veldig på bombene opprørere ofte bruker i sine angrep i Irak.

- Eksplosjonen ville ha ført til store ødeleggelser og mange liv hadde gått tapt, kommenterte en britisk sikkerhetsoffiser til nyhetsbyrået AP.

Myndighetene ble informert om den mistenkelige bilen natt til fredag. Flere personer fortalte politiet at den grå bilen kjørte vinglete før den kolliderte med flere søppelspann.

Mannen som satt bak rattet, hadde ikke britisk utseende, skal vitnene ha fortalt.


Området ble kort tid etter sperret av og trafikken stanset. Bilen var parkert i nærheten av handelsområdet Regent Street.

Ville skade sivile
Britiske politikilder Sky News har snakket med, sier at målet mest sannsynlig var å skade sivile, siden det ikke finnes viktige politiske instanser der bilen ble funnet.

- Etterforskningen viser at det dreier seg om en stor bombe, kommenterte en politikilde til Sky News.

Den britiske forsvarsministeren, Des Browne, beskrev hendelsen som «alvorlig» overfor BBC-Radio.

- Min første reaksjon var å takke Gud for at vi har bombeeksperter som kan sikre disse enhetene, sa Browne til BBC.

Krisemøte
Den britiske regjeringen holder fredag formiddag et krisemøte for å vurdere omfanget av bombetrusselen og faren for et eventuelt nytt terrorangrep i Storbritannia.

Etterretningstjenesten MI5 evaluerer på sin side en mulig kobling mellom bomben funnet i Mercedesen og to tidligere attentater britisk politi har avverget. Den ene var et bombeangrep mot en bar i West End i 2004. Den andre dreide seg om bombeattentater med limousiner lastet med sprengstoff i London og New York, ifølge AP.

Terror eller politisk motiver?
Politiet leter nå etter flere mulige bomber i millionbyen. Britisk etterretningstjeneste jobber ut ifra flere teorier, blant dem muligheten om en ny terrorhandling, eller at bomben var en politisk markering mot den nye statsministeren Gordon Brown.

- Hvis det viser seg å være sant, så er kanskje beskjeden at til tross for at vi fikk en ny statsminister, så er terrortrusselen fortsatt der, skriver Sky News.

7. juli 2005 døde 52 personer og 700 ble skadd da seks T-banestasjoner og en rekke busser i London ble rystet av eksplosjoner.

En gruppe som definerer seg selv som «den europeiske forgreningen av al-Qaida», la ut en noen timer senere en melding på nettet der de påtok seg ansvaret for bombene i 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere