Avvikler gratis helsevesen

Foto: (SCANPIX)

15.000 sykehusansatte får sparken etter at myndighetene i Turkmenistan med et pennestrøk avskaffet de fleste gratis helsetjenester onsdag.

I henhold til dekretet fra president Saparmurat Nijazov skal bare de nødvendigste og mest påtrengende medisinske behov fortsatt dekkes av staten.

Sykepleiere og andre sykehusansatte som blir avskjediget, omtrent 15 prosent av det totale antall ansatte i helsevesenet, skal erstattes av soldater i henhold til den drastiske reformen, melder NTB/Reuters.

Knappe ressurser
Hittil har alle helsetjenester vært gratis for alle i den fattige tidligere sovjetrepublikken.

I dekretet heter det at reformen har til hensikt å spare på knappe ressurser, skape et resultatorientert system og garantere en effektiv bruk av landets helsepersonale.

Blant de få tjenestene som fortsatt skal dekkes av staten, er legevakt, barselavdelinger og helsetjenester for invalide og pasienter med enkelte typer kreft.

President Nijazov, som kaller seg turkmenernes far, har tidligere gått kraftig til verks mot tilgangen til høyere utdanning og gjort studiet av en bok med hans skrifter til hovedpensum i landets skoler. Han har også gitt ordre om at en statue av gull av ham selv skal settes opp i hovedstaden Asjgabat.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.