Gå til sidens hovedinnhold

Avviser at taliban sto bak

Taliban tok på seg skylden for New York-massakren, men FBI sier nei.

Taliban-lederen Baitullah Mehsrud, mannen som er mistenkt for å stå bak angrepet på Hotel Serena i Kabul for et år siden, har påtatt seg ansvaret for angrepet mot American Sivic Association i Binghamton i USA fredag.

- Jeg tar på meg ansvaret, det var mine menn. Jeg ga dem denne ordren som en reaksjon på USAs angrep med ubemannende fly, har Mehsud sagt i et telefonintervju med Reuters fra et ukjent sted, melder SkyNews.

FBI avviser imidlertid denne påstanden offisielt lørdag, melder Reuters.

14 mennesker mistet livet, inkludert gjeningsmannen, og flere skal ha blitt kritisk skadd. American Civic Association er en offentlig organsiasjon som hjelper flyktninger og asylsøkere med blant annet å søke statsborgerskap.

Les også: Gisseltaker skjøt seg selv

Dusør
I tilleg til Kabulangrepet, som kostet den norske journalisten Carsten Thomassen livet, er Taliban-lederen også mistenkt for å stå bak drapet på Pakistans tidligere statsminister Benazir Bhutto.

USA har utlovet en dusør på rundt fem millioner dollar til den som fakker Mehsrud. Tidligere denne uken sa talibanlederen at det ville komme et angrep mot USA som «vil forbløffe verden». Advarsel gjaldt derimot et angrep mot Washington, og flere mener Meshuds uttalelser er ment som skremselspropaganda.

Tok livet av seg selv
13 personer ble drept og flere alvorlig skadd da Jiverly Voong (42) tok seg inn i lokalene til American Civic Association og begynte å skyte i 10.30-tiden i går lokal tid.

Omkring 40 personer befant seg i bygningen da skytingen startet. Til å begynne med antok man at mannen holdt disse som gisler, men ting tyder nå på at dramaet var over relativt raskt.

Tre timer etter at dramaet startet, fant politet Voong død inne på et kontor i bygningen, med to håndvåpen, en 9mm og en kaliber 45, i tillegg til en kniv. Han skal ifølge politet ha tatt livet av seg selv.

Voong har vietnamesisk bakgrunn, og skal for kort tid siden ha mistet jobben. Motivet for angrepet er ennå ukjent.

Spilte død
Politet har nå rekonstruert hendelsesforløpet.

Etter å ha stengt inngangsdøren til immigrasjonssenteret med bilen, skal den mannen ha gått inn i lobbyen og skutt to resepsjonister.

En av dem, en kvinne, overlevde skuddene, og ved å overlate som om hun var død, fikk hun kontaktet politiet etter at gjerningsmannen hadde forlatt resepsjonen

Tilstanden hennes ble i går betegnet som kritisk.

Politiet har undersøkt det de mener er gjerningmannens bolig, og har blant annet beslaglagt tre harddisker, en koffert og flere bager.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter