Avviser CIA-fly i Norge

Foto: Lennart Rimestad

CIA skal ikke ha landet med fangefly på norsk territorium.

21.02.06 18:10

Det kommer frem i en pressemelding fra Utenriksdepartementet tirsdag ettermiddag. Petter Eide i Amnesty International Norge er ikke fornøyd med innsatsen norske myndigheter har lagt i undersøkelsene.

Europarådets medlemsland mottok i november en forespørsel fra rådets generalsekretær i forbindelse med påstander om hemmelige fangetransporter over europeisk territorium. UD har i den forbindelse sendt over en grundig redegjørelse om norsk lovgivning og praksis på området.

- Norge er dypt bekymret over meldingene om påståtte transporter av ulovlige fanger i Europa og påståtte ulovlige fengsler på europeisk territorium, heter det i rapporten fra Utenriksdepartementet.

Hemmelige fengsler
Hovedkonklusjonen i UD-rapporten er at norske myndigheter ikke har grunn til å tro at norsk territorium har vært brukt til denne typen aktiviteter. UD viser til forsikringer fra den amerikanske ambassaden og til uttalelser fra USAs utenriksminister Condoleezza Rice i saken.

I løpet av det siste året er det kommer flere meldinger om at chartrede fly som har vært brukt i transport av ulovlige fanger har landet på europeiske flyplasser. I fjor høst avslørte Washington Post at CIA også drev hemmelige fengsler i Polen og Romania.

Det har også vært flere rapporter om at fly har mellomlandet i Norge. Flyene skal være fly fra private selskaper chartret av CIA. Så langt er det ikke påvist at det har vært fanger om bord i flyene under mellomlandingen på norsk jord.

Bevis
Siden terrorangrepene 11. september 2001 har USA holdt hundrevis av fanger fengslet uten lov og dom. Mange av fangene har blitt fraktet fra Guantanamo-leiren og andre fengsler til hemmelige forhørssentre i flere land. Ved å bruke chartrede fly, unngår amerikanske myndigheter å måtte be andre lands myndiheter om tillatelse for overflyginger eller mellomlandinger.

I den norske rapporten blir det gjort klart at privatpersoner risikerer straff i Norge dersom de har vært med på ulovlig frihetsberøvelse. Samtidg gjøres det klart at det kan være svært vanskelig å bevise at en kriminell handling har funnet sted.

- Ikke godt nok
Leder i Amnesty International i Norge, Petter Eide, mener den norske rapporten ikke holder mål.

- Vårt krav da dette kom ut var at norske myndigheter måtte gjennomføre en uavhengig gransking eller undersøkelse av disse forholdene. Det er ikke tilstrekkelig å spørre amerikanske myndigheter, sier Eide til TV 2 Nettavisen.

Han er for tiden på vinterferie og understreker at han ikke har rukket å lese rapporten selv. Eide sier han vil lese rapporten nøye når han er tilbake på kontoret neste uke for å se om Amnesty skal følge opp rapporten på noen måte.

- Norge har gjennom ratifiserte avtaler forpliktet seg til å hindre at det forekommer tortur eller mishandling i andre land. Det betyr at hvis man vet at det er fanger om bord i disse flyene som for eksempel skal til Guantanamo, så har vi et ansvar. Vi må ikke akseptere mellomlandinger eller overflygninger, sier Eide.

Han hadde ønsket at norske myndigheter klarere tok avstand fra fangebehandlingen og sier denne rapporten hadde vært et bra utgangspunkt for å komme med Norges standpunkt.

- Derfor er det ikke tilstrekkelig å bare spørre amerikanerne og ta til takke med svaret. Nå gjenstår det å se om Europarådet er fornøyd med rapporten, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.