RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser gjennombrudd i Midtøsten

Sist oppdatert:
- Vi har gjort framskritt, men vi er ikke i mål ennå, sier palestinernes utenriksminister Nabil Shaath til meldingene om at fredsprosessen står overfor et gjennombrudd.

Tirsdag meldte det statlige egyptiske nyhetsbyrået Mena at israelerne og palestinerne sto foran et gjennombrudd i fredsprosessen. Utenriksminister Nabil Shaath tar meldingen med en klype salt.

- Det vi hører fra Egypt og USA er at Israel skal være villig til å starte opp igjen prosessen. sier Shaath til TV 2 Nettavisen.

- Vi kan stå overfor et gjennombrudd. Men det gjenstår å se det. Vi har fortsatt okkupasjonen og bosettingene. Palestinerne må se forandringer på bakken før de tror på at noe har skjedd, fortsetter han.

Onsdag deltok Shaath på det internasjonale giverlandsmøtet for Palestina i Oslo. Norge leder giverlandsgruppen for de palestinske områdene.

Etter valget
Nabil Shaath tror fredsprosessen må vente til etter at de palestinske valgene er avholdt 9. januar.

- Vi håper at det vil være en mulighet etter valgene, sier han.

Shaat understreker at palestinerne er avhengig av å få inn penger fra giverlandene for at prosessen skal drives framover. Selvstyremyndighetene trenger minst 40 millioner dollar i måneden (240 millioner kroner) for å opprettholde driften. Hvis ikke kan lønningene til de ansatte i selvstyremyndighetene stoppe opp.

Rød-Larsen
Under møtet lovte USAs viseutenriksminister William Burns at USA vil bidra aktivt i fredsprosessen. USA vil også gi rundt 150 millioner kroner til palestinerne. Tirsdag hadde den såkalte Kvartetten møte i forkant av giverlandsmøtet onsdag. Kvartetten består av USA, EU, FN og Russland.

- USA har bidratt aktivt gjennom Kvartetten. Den fortsetter sitt arbeid, sier den tidligere fredsmekleren og avtroppende visegeneralsekretær i FN, Terje Rød-Larsen til TV 2 Nettavisen.

Rød-Larsen er også positiv til valgforberedelsene på palestinsk side.

- Vi har eksperter i New York som har snakket med palestinerne. Vi forventer frie og rettferdige valg 9. januar. Dersom palestinerne fortsetter forberedelsene til valgene, er det grunn til å være optimist, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere