*Nettavisen* Nyheter.

Avviser krav fra USA

Saudi-Arabia og Egypt avviser krav fra USA om å stanse bistanden til den Hamas-styrte palestinske regjeringen.

23.02.06 12:49

- Vi vil forstette å finansiere den palestinske selvstyremyndigheten selv om regjeringen er fra Hamas. Vi vil ikke koble den internasjonale humanitære bistanden til det palestinske folket med politikk. Vi kan heller ikke gjøre forskjell på nødhjelpsmidler og bistanden til infrastruktur. Palestinerne trenger begge deler, sa den saudiarabiske utenriksministeren Saud Al Faisal ved en pressekonferanse i Riyadh onsdag kveld, melder AFP.

Den amerikanske utenriksministeren Condoleeza Rice var også til stede.

Onsdag gjorde Iran det klart at landet vil gi penger for å støtte opp under de palestinske selvstyremyndighetene. Både Israel og store bidragsytere som USA og EU truer med å kutte bevilgningene dersom Hamas ikke anerkjenner Israel og tar avstand fra vold. Sist søndag frøs Israel overføringen av toll- og skatteinntekter til selvstyremyndighetene

Vil gi
Statsministerkandidaten Ismail Haniya uttalte forrige mandag til BBC at palestinerne har andre arabiske og islamske land som er villige til å hjelpe.

Rice sa at USA forstår at det palestinske folket trenger humanitær bistand, men at amerikansk lovgivning forbyr finansiering av grupper som står på listen over terrororganisasjoner.

- Hamas står på USAs terrorliste. Nå er ballen på Hamas banehalvdel, sa Rice til journalister.

Også Egypt avviser kravet fra USA om å stanse bistanden til palestinerne.

Iran
Torsdag besøker Rice De forente arabiske emirater for snakke med lederne der om Hamas. Condoleezza Rice skal også møte utenriksministerene i Golf-området for å få Golf-statene til å stille seg bak presset fra vestlige land mot Irans atomprogram.

USA har i tillegg bestemt seg for å kreve allerede utbetalt nødhjelp tilbake så lenge Hamas sitter ved makten.

Den palestinske regjeringen har gått med på å tilbakebetale 50 millioner dollar i nødhjelp gitt av amerikanske myndigheter, opplyste Palestinernes president Mahmoud Abbas forrige uke.

Hamas-statsminister
Så langt har ikke pengene blitt tilbakeført, melder palestinske myndigheter, ifølge AP.

Palestinernes president Mahmoud Abbas utpekte mandag den moderate Hamas-lederen Ismail Haniyeh formelt til statsminister, og ba ham om å danne regjering. Ved valget i januar vant Hamas 74 av de 132 plassene i nasjonalforsamlingen. Hamas ønsker likevel en koalisjonsregjering for å ha et så bredt grunnlag som mulig. Det er ennå uklart om Fatah-bevegelsen vil delta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.