*Nettavisen* Nyheter.

Avviser Liberias nye leder

Foto: (EPA/Scanpix)

Den største av opprørsgruppene i Liberia avviste tirsdag landets nyutnevnte president Moses Blah (bildet). Opprørerne ønsker å lede landet selv.

– Vi ønsker å lede interimstyret, sier Sekou Fofana, visegeneralsekretær i LURD, som er den største av opprørsbevegelsene.

– Vi vil aldri akseptere å tjenestegjøre under Moses Blah, sier opprørslederen ifølge NTB-AFP.

Overtok makten

Tidligere visepresident Blah overtok presidentembetet da Charles Taylor etter sterkt internasjonalt press gikk i eksil mandag.

– Liberias regjering er oppløst, det er ikke lenger noen regjering. Lederskapet vårt har politiske ledere og dyktige folk. Vi er definitivt en del av denne interimsregjeringen, sier Sekou Fofana.

Interimregjering

Moses Blah skal etter planen lede en interimregjering inntil makten overleveres til en nasjonal overgangsregjering i oktober. Det sier Ghanas president John Kufuor, som også leder den vestafrikanske sammenslutningen ECOWAS. Det er ECOWAS som har meklet i fredssamtalene i Liberia.

Tirsdag kom det også meldinger om nye angrep fra opprørsstyrkene i Liberia. En avdeling av opprørsstyrkene angrep regjeringssoldatenes stillinger ved flyplassen i Monrovia, ifølge Liberias forsvarsminister Daniel Chea.

Regjeringen anmodet de vestafrikanske fredsbevarende styrkene om å gripe inn for å stanse kampene, som ifølge Chea fulgte etter et angrep fra opprørsgruppen Model.

Venter på forsyninger

General Thomas Turner, som er ansvarlig for de amerikanske styrkene i Liberia, fløy tirsdag til hovedstaden Monrovia for å forsøke å overtale opprørerne til å åpne havnen i hovedstaden.

Opprørerne lovet at havnen ville bli åpnet så snart president Taylor var borte, men utsultede innbyggere i byen venter fortsatt på forsyninger av nødhjelp og medisiner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.