RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser midlertidig stat

Foto: AP/Scanpix
Sist oppdatert:
Palestinernes president Mahmoud Abbas er i mot å opprette en midlertidig palestinsk stat.

Dette sa Abbas under et møte med USAs utenriksminister Condoleezza Rice som er på besøk Midtøsten.

USA og Israel har diskutert ideen om en midlertidige palestinsk stat ved siden av Israel. Dette ble ble nevnt av Israels utenriksminister Tzipi Livni og USAs utenriksminister Condoleezza Ricea lørdag .

-Ikke midlertidig
– Vi er i mot en midlertidig løsning inkludert en overgangsfase, fordi vi ikke ser det som et realistisk alternativ. Vi ber USA om å presse Israel til å stoppe byggingen av nye bosettinger, drap, arrestasjoner og at Israel løslater palestinske fanger, sa Abbas under en felles pressekonferanse med Rice i Ramallah på Vestbredden.

«Veikart»
Rice sa at USAs fortsatt støtter internasjonalt veikartet for fred. Rice ønsket ikke å kommenter informasjonen om at Israel forbereder en større militær aksjon på Gazastripen.

Rice skal også besøke Jordan, Kuwait og Saudi-Arabia for informere lederne der om USAs nye strategi i Irak.

Nye forhandlinger
Rice satt søndag i et lukket møte med kong Abdulla av Jordan i Aman. Senere søndag kveld drar den amerikanske utenriksministeren tilbake til Tel Aviv for å møte Israels statsminister

Olmert. En talsmann for den jordanske regjeringen sier det arabiske landet vil at Rice skal overtale Israel til å starte en endelig forhandling med president Abbas via det arabiske fredsinitiativet og det amerikanske Veikartet for fred.

Fredskonferanse
Arabiske land, Russland, EU, Norge og FN støtter ideen om en ny internasjonal fredskonferanse.

- Vi ønsker en ny internasjonal fredskonferansen, slik det fant sted i Madrid i 1991. Fredsforhandlingene kan starte på nytt ved å blande det amerikanske veikartet og det arabiske initiativet for fred, sier en høytstående kilde i den jordanske regjeringen til Nettavisen

Irak
- Vi tror en fredsløsning for palestinere og Israel kan bidra til å løse konflikten i Irak. Kongen vil be Rice overtale Israel om å gå inn for dette, sier kilden.

- Kongen vil også advare Israel mot å starte en hard militæraksjon i de palestinske områdene de nærmeste dagene. Dette vil svekke president Abbas.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere