RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser nytt våpenkappløp

Sist oppdatert:
En Natosjef avviser påstandene om at USAs ønske om å bygge et rakettforsvarssystem i Europa kan føre til et nytt våpenkappløp med Russland. Se video.

Natos generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer sier at et slikt forsvarssystem ikke vil påvirke den strategiske balansen eller true Russland, melder BBC.

Russland kritisk
Men russiske myndigheter stiller seg svært kritisk til at USA skal etablere et rakettforsvarssystem i Europa. Ifølge amerikanske myndigheter er det nødvendig med et slikt forsvarssystem for å beskytte både Europa og USA mot eventuelle angrep fra truende nasjoner som Iran.

USA ønsker å utplassere forsvarssystemet i Polen og Tsjekkia. Etter planen skal Polen være base for ti avskjæringsraketter, mens radarsystemet blir utplassert i Tsjekkia.

Utgjør ingen trussel
- Ti avskjæringsraketter vil ikke, kan ikke og vil ikke påvirke den strategiske balansen, og ti avskjæringsraketter vil ikke utgjøre noen trussel for Russland, sa Scheffer ved Natos hovedkvarter i Brussel.

Den russiske Nato-ambassadøren Konstantin Totsky sier at dersom det eksisterer en felles trussel slik USA antyder, bør det være en felles sikkerhetstilnærming. Han antydet at Russlands svar vil være å etablere sitt eget sikkerhetssystem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere