RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser Rahila-saken

Foto: Privat
Sist oppdatert:
Høyesterett i Lahore har avvist saken mot faren til norsk-pakistanske Rahila Iqbal. - Skremmende, mener en talsmann for enkemannen.

- Jeg har blitt infomert om at Lahore High Court har avvist saken, sier farens advokat, Abid Q. Raja, til TV 2 Nettavisen.

Rahilas far, bestefar og familiens sjåfør ble fengslet etter at Rahila ble funnet død i en bil 1. juni i år. Hennes fraseparterte ektemann i Norge mente hun var blitt utsatt for æresdrap, og anmeldte saken til norsk politi.

Faren, Azhar Iqbal, ble løslatt fra varetekt tidligere i år, men fikk ikke lov til å forlate Pakistan. Bestefaren og familiens sjåfør blir nå trolig også løslatt.

Mareritt
Azhar Iqbal er svært glad over kjennelsen.

- Han har sagt til meg at seks måneders mareritt er over. Han er kjempeglad og lettet, og gleder seg til å treffe sine barn igjen, sier Abid Q. Raja.

Iqbal vil reise til Norge så snart han får passet sitt utlevert.

- Vår klient skal møte i den lokale retten i morgen der han har meldeplikt. Selv om High Court har tatt avgjørelsen, er ikke kjennelsen gjort skriftlig for den lokale domstolen, fortsetter han.

Kan anke
Abid Q. Raj understreker at påtalemyndighetene kan anke kjennelsen til pakistansk høyesterett. Skulle det skje, risikerer Rahilas far, morfar og familiens sjåfør pisking og dødsstraff dersom de skulle bli kjent skyldig.

Rahila Iqbal ble funnet død i familiens bil 1. juni etter en utforkjøring. Sjåføren kom uskadd fra ulykken. Ifølge tiltalen skulle Rahilas far og bestefar ha gitt sjåføren ordre om å voldta og drepe 20-åringen.

- Ble drept
Saken mot de tre startet fordi norsk politi trolig presset på for å gå i gang en etterforskning etter at dødsfallet først ble henlagt som en ulykke. Rahilas fraseparerte ektemann hevdet at Rahila var blitt drept av familien sin av æresgrunner. Ekteskapet skal ha vært omstridt fordi de tilhørte to ulike muslimske trosretninger. Enkemannen tilhører den muslimske trosretningen ahmadiyya.

Kritiserer norsk politi
Rahilas enkemann har så langt ikke vært tilgjengelig for å kommentere saken. Mikael Lindstrøm, som tidligere har vært talsmann for ektemannen, kritiserer norsk politi nå som Høyesterett i Lahore har avvist saken.

- At de har sluppet fri betyr jo ikke at de er uskyldige, men at norsk politi ikke har vært samarbeidsvillige med politiet der nede, hevder Lindstrøm overfor TV 2 Nettavisen.

Til tross for at pakistansk politi har bedt om å få oversendt norsk etterforskningsmateriale i saken, har de så langt nektet å gjøre dette. Lindstrøm er ikke overrasket.

- De har ikke sendt informasjonen de har, fordi det er dødsstraff der nede. De vil ikke at en norsk borger skal få dødsstraff, sier Lindstrøm.

Grønt lys
Mikael Lindstrøm synes sakens utvikling er skremmende.

- Jeg synes dette er veldig skremmende. Dette er som et grønt lys for lignende hendelser. Dette kan få fatale konsekvenser, sier han, som lurer på hvordan de tiltalte i saken kan forklare at Rahila hadde et beroliggende stoff i kroppen, samt at det ble funnet sædrester i henne.

- Det finnes mange slike spørsmål, sier Lindstrøm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere