*Nettavisen* Nyheter.

Avviser terror på feriefly

Frankrikes utenriksminister avviser mandag påstandene om at det var et terrorangrep som førte til at et charterfly med franske turister styrtet lørdag.

06.01.04 11:21

- Det er ingenting som støtter en slik påstand. Den er åpenbart helt grunnløs, sa Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin til AFP mandag.

- Vi står bak
I en anonym oppringning til nyhetsbyrået AFP hevdet den islamske grupperingen Ansar el-Haq at den sto bak det en talsmann sier var et angrep mot det egyptiske charterflyet som styrtet lørdag.

Talsmannen hevder overfor AFP at flystyrten, som førte til at 148 mennesker omkom, var et terrorangrep fra Ansar el-Haq.

Teknisk feil
- Det er ingen indikasjoner, ingen bevis som kan gi denne teorien troverdighet, sa Villepin etter politiske samtaler med sin portugisiske kollega i Lisboa mandag.

Foreløpig tror egyptiske etterforskere at det var en ukjent teknisk feil som førte til at flyet som skulle frakte turister fra Sharm el-Sheik hjem til Paris, styrtet i Rødehavet lørdag.

Kan ha funnet ferdskriver
Mandag ble det kjent at flyets ferdskriver kan være funnet. Letemannskaper skal ha oppdaget et signal som kan stamme fra ferdskriveren. Signalet ble oppdaget av en radar som brukes i søk i farvannet flyet styrtet.

- Dette er gode nyheter, men vi vet ingenting sikkert, sier en talsmann for den franske ambassaden mandag, ifølge Ananova.

- Ikke forbrente
Frankrike har sendt både personell og utstyr til Sharm el-Sheik, til bruk i letearbeidet og i arbeidet med å identifisere de omkomne.

Frankrikes viseutenriksminister Renaud Muselier har også uttalt at de levningene som så langt er funnet, ikke er forbrente og at det derfor trolig ikke var en eksplosjon som førte til at flyet styrtet.

Håpet er at ferdskriveren skal bringe klarhet i hva som egentlig skjedde.

- Vi har ingen informasjon om årsaken og vil ikke få vite noe mer før vi finner ferdskriveren. Vi kan ikke utelukke verken en ulykke eller at det ligger noe kriminelt bak, sa Michel Wachenheim, sjefen for franske luftfartsmyndigheter tidligere, ifølge Associated Press.

Til åstedet
Slektninger av de 133 franske turistene som omkom i flystyrten i helgen, vil bli fløyet til Egypt med et eget fly onsdag, opplyste Frankrikes ambassadør i Egypt, Jean-Claude Cousseran.

- Vi forbereder et opplegg i samarbeid med våre egyptiske venner. Det vil bli to seremonier: en på land og en ute på havet, som vil gi familiene mulighet til å legge ned kranser på ulykkesstedet, sa Cousseran, ifølge NTB-AFP.

Ambassadøren sa ikke hvor mange pårørende som vil reise fra Frankrike, men egyptiske myndigheter har bestilt 400 hotellrom for å dekke behovet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.