Gå til sidens hovedinnhold

Avviser USA-krav om Krekar

- Amerikanske myndigheter vil avhøre mulla Krekar og ønsker ham utlevert, skriver Washington Times tirsdag. Den amerikanske ambassaden tilbakeviser påstandene.

- USA og en rekke europeiske land ønsker å avhøre grunnleggeren av Ansar al-Islam, heter det i den seriøse, men svært konservative, amerikanske avisa, som videre knytter opplysningene opp mot selvmordsangrepene mot to kurdiske politiske partier sist søndag.

Senere i artikkelen står det at amerikanske myndigheter trolig ønsker Krekar utlevert fra Norge.

- Stemmer ikke
- Dette er ikke riktig, amerikanske myndigheter har ikke rettet noen som helst forespørsel om utlevering, opplyser pressetalskvinne for den amerikanske ambassaden i Oslo, Kathy Perez, til TV 2 Nettavisen.

Når det gjelder eventuelle avhør henviser Perez til at USA samarbeider med Norge og en rekke andre europeiske land i kampen mot terrorisme. Hun presiserer at norsk politi styrer Krekar-saken og aktuelle avhør i den sammenheng.

Mulla Krekar har flere ganger tidligere sagt at han er villig til å møte representanter for amerikanske myndigheter. Avhør av Krekar kan ikke skje mens han sitter fengslet i Norge uten Krekars og norsk politis samtykke.

- Helt ukjent
- Jeg har ikke kjennskap til informasjonen i denne artikkelen eller om det er rettet noen formell forespørsel til norske myndigheter i den forbindelse. Men en slik forespørsel kan ha gått via en rekke kanaler. Jeg vil tro først og fremst Justis- og politidepartementet, men også Kommunaldepartementet eller eventuelt Økorim, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik til TV 2 Nettavisen.

I Justisdepartementet er man ikke kjent med det påståtte utleveringskravet eller andre opplysninger vedrørende Krekar omtalt i Washington Times, og henviser til UD.

Artikkelen i Washington Times skriver rettmessig om mulla Krekar som grunnlegger av Ansar al-Islam, men sår tvil om hans nåværende forhold til den terrormistenkte organisasjonen. Men artikkelen inneholder også konkrete feil.

Forlenget varetekt
Mulla Krekar ble mandag 2. februar varetektsfengslet i fire nye uker. Oslo tingrett bestemte at Krekar skal bli sittende i varetekt frem til 1. mars. Retten mener dermed fortsatt at det er skjellig grunn til å mistenke mulla Krekar for medvirkning til drap.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger