Avviste FNs gjenforeningsplan

Kypros sier nei til å gå inn i EU 1. mai som en forent stat. - Nå må vi finne en vei for å få en slutt på den økonomiske isolasjonen av tyrkiskkypriotene, sier EUs sjef for utvidelsen.

Kypros har vært delt siden tyrkiske styrker invaderte og okkuperte den nordlige delen av middelhavsøya i 1974. Lørdag skulle øyboerne på begge sider av delelinja ta stilling til FNs gjenforeningsplan. Planen krevde enighet på begge sider, men til tross for sterkt press fra FN, EU og USA, endte folkeavstemningen med et nei.

Stor oppslutning om valget

Mens 65 prosent av tyrkiskkypriotene stemte ja, sa 76 prosent av greskkypriotene nei til gjenforening. Oppslutningen om valget var stor. Minst 88 prosent i sør og 87 prosent i nord deltok, melder nyhetsbyrået AP.

- Det hviler en skygge over Kypros' tiltredelse, uttalte EUs sjef for utvidelsen, Guenter Verheugen, til den tyske fjernsynskanalen ARD, ifølge AP. - Nå må vi alvorlig prøve å finne en vei for å få en slutt på den økonomiske isolasjonen av tyrkiskkypriotene, tilføyde han.

Vil jobbe videre

Kypros' president Tassos Papadopoulus, som var motstander av FN-planen, understreket at resultatet av folkeavstemningen ikke innebærer at greskkypriotene ikke er interessert i en løsning, men snarere at akkurat denne løsningen ikke er akseptabel. Han har uttalt at planen som FNs generalsekretær Kofi Annan har forsøkt å få kypriotene til å akseptere, bør være et grunnlag å jobbe videre på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.